Idrottande barn ska inte sättas i elitsatsningar #blogg100

En lång rad tunga namn skriver idag under en debattartikel i SvD där man kräver stopp för elitsatsningar för barn inom idrotten.

Börje Salming, Tomas Fogdö, Anders Gärderud och Klas Östberg är några av namnen som går så långt att man vill plocka bort stödet till föreningar som bedriver elitsatsningar för barn under 12 år.

Jag har skrivit om detta ämnet tidigare och jag tycker att det är bra att så framstående personer sätter ner foten.

Visst finns där multitalangerna som i princip redan när dom lär sig att gå visar både för sig själva och sin omgivning att dom kommer att bli något stort på det ena eller andra sättet. Men dessa individer går sannolikt att räkna på ena handens fingrar bland alla barn som föds i hela Sverige under ett helt år.

För det första är alltså multitalangerna extremt få.

För det andra så finns det absolut ingenting som säger att en mycket duktig 7-åring var sig kommer att vara lika duktig, eller ens aktiv, som 14-åring. Detta finns det hur många exempel som helst på.

För det tredje är de som lyckas trots att man inte varit makalöst fantastiska som 7-åringar, 10-åringar eller en som 14-åringar betydligt många fler än de som handplockas till en elitsatsning i unga år.

Jag är ingen motståndare till att man satsar stenhårt på det man är duktig på, men ledarskapet måste förstå sig på att hantera de enorma skillnader som finns bland barn som är så små och att en variation i vad dom ägnar sig åt sannolikt ökar deras intresse att fortsätta vara aktiva.

Det är inte heller en nästintill löjlig lojalitet till en specifik idrott, med träningar och matcher i överflöd, som skapar en framtida stjärna. Om man blir ställd åt sidan för att missat en träning av tre samma vecka så har ledarskapet misslyckats i sin målbild.

Sist men inte minst har alla föräldrar det tyngsta ansvaret i att de tillåter den klubb deras barn spelar i att få fortsätta hantera barnen så som sker. Jag är fullkomligt övertygad om att det inte kan ske utan att en tyst majoritet av föräldrarna tycker att det är en bra grej.

Där börjar egentligen problematiken. Utan föräldrar som tycker att det är en bra grej att 6-åringar plockas ut för en speciell satsning så sker det inte heller.

 

Inlägg #014 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.