Det fortsatta gnäggandet om hästkött saknar perspektiv #blogg100

IKEA-köttbullar kanske eventuellt innehåller spår av hästkött. Det är det senaste avsnittet i hästköttskandalen som förlamar Europa på ett värre sätt än vad den ekonomiska krisen de senaste åren någonsin har lyckats göra.

Jag fattar ju att det handlar om att vara lurad och att maten innehåller kött från ett annat djur än vad vi tror. Men jag tycker att det saknar alla proportioner i förhållande till alla andra betydligt mer allvarliga frågeställningar om vår mat än den om det är gris-, ko- eller hästkött i maten.

En av de avgörande frågorna är hur mycket vi betalar för vår mat. En annan är hur stor andel av vår mat som vi lagar själva från grunden med råvaror som vi så långt det är rimligt kan överblicka det korrekta i.

Jag tycker helt enkelt att om det finns någon rimligt slutsats att dra av det hela så är det att vi i fortsättningen kommer att börja laga betydligt mycket mer mat från grunden. Det enda problemet är att hästkött, så länge det inte kommer från gamla dopade exemplar, sannolikt är betydligt mycket mer kvalitativ mat än snabbuppfödd kyckling eller smaklösa laxfiléer från en odling.

Vill vi äta den mat som har en bra kvalité så får vi vara beredda att betala avsevärt mycket mer för den och dessutom lägga den tid som krävs för att tillagningen.

Vi ska självfallet inte äta mat som är hälsovådlig, men det är inte detta den här debatten handlar om.

Samtidigt med detta sitter Alliansens partiledare i Maramö och grillar korv över öppen eld…

 

Inlägg #033 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.