Om inte visioner hör hemma i svensk politik – vad ska då framtiden byggas på?

Det måste vara svår nyhetstorka när varje andetag centerledaren Annie Lööf tar rapporteras i olika medier.

Allt detta med ett visionsarbete inom partiet som någon form av grund och där vissa saker lyfts fram som kontroversiella i media.  Allt detta trots att det ännu så länge bara handlar om en arbetsgrupps förslag som inte ens har behandlats av partiet i stort. Allt detta trots att partiledningen från början sagt att man vill ha högt i tak och låta debatten flöda.

Men när kritiken kommer mot vissa delar av visionerna så kan till slut inte ledande företrädare låta bli att ändå ta avstånd i god tid innan det är dags att diskutera det hela i februari och detta leder till att Annie Lööf tar sig hem från semestern någon dag tidigare än tänkt för att sätta sig i “krismöte” med sitt parti.

Jag vet inte hur mycket krismöte det egentligen handlar om, men det jag vet är att om idéer och visioner i ett parti med högt i tak hanteras på det här viset och kanske till och med skulle sluta med att partiledaren skulle få bära ansvar för detta så har för det första Centerpartiet satt sin sista potatis i svensk politik och för det andra har innebörden av högt i tak fått en helt annan innebörd.

Centerpartiets kris består inte i några kontroversiella punkter i ett idé-arbete som inte ens har nått till ett beslut. Deras kris består i bristen på en egen politik och om inte partiet vänder på detta nu så åker man ur riksdagen.

Det som också är intressant att notera är att en av de kontroversiella punkterna, den om fri invandring, som både av media och vissa centerpartistera har lyfts fram är något som redan finns med i deras partiprogram och som Johan Norberg twittrade om tidigare idag:

Centerpartiet vill på lång sikt verka för fri invandring

Även en skribent som Lena Mellin på Aftonbladet, som jag normalt sett tycker faller till föga för en väldigt enkel retorik, har i det här fallet skrivit en mycket bra text om hur viktigt det är med idéer och visioner för att ta oss framåt.

Oavsett innehållet i sak i det som Centerpartiet nu har att ta ställning till i sitt visionsarbete så är det exakt den här typen av betydligt mer förutsättningslös debatt som krävs från många fler politiker och partier för att vi ska kunna ta oss in i en ny tid.

Att kväva det hela genom att dessutom angripa en partiledare som har givit sitt parti ett öppet mandat att högt och ljudligt ta fram ett material att diskutera vidare ifrån är inte bara gåtfullt utan även fullkomligt horribelt.

Men med tanke på hur lite av nytänkande som vädras i det offentliga från våra politiska partier så är väl det bara att konstatera att Annie Lööf uppenbarligen varit naiv i sin tro på sitt partis förmåga att ta sig an en så viktig uppgift. Uppenbarligen är Centerpartiet i stort lika räddhågsna som alla andra partier tycks vara i att ens närma sig konkreta ideér och förslag som ligger en bra bit in i framtiden.