Kent Persson borde fokusera på sina egna problem #blogg100

Jag kan inte förstå varför moderaternas partisekreterare, i ett nyhetsbrev till medlemmarna, ska gå ut och kritisera Stefan Löfven för utebliven förnyelse av socialdemokraternas politik sedan Löfven tog över efter Juholt för ett år sedan.

Jag förstår att Persson, Moderaterna och övriga berörda partier noggrant följer vad huvudmotståndaren har för sig. Men om det nu är så illa ställt som Kent Persson påstår, vilket det säkert till viss del kan vara, så är det ändå obegripligt att ägna ett nyhetsbrev till redan frälsta moderater åt huvudmotståndarens politik det senaste året.

För mig signalerar det mer oro inför vad man själva har (miss)lyckats med än pondus och självförtroende. Att behöva tala om för sina egna medlemmar vad som är dåligt i Socialdemokraternas utveckling borde snarare skapa stora frågetecken bland medlemmarna.

Moderaterna tog efter valet 2002 ett rejält omtag om sin egen politik. Självrannsakan ledde fram till insikter som blev grunden för De Nya Moderaterna och en politik som placerade sig i mitten, mycket närmare just Socialdemokraterna, än vad man gjort tidigare. Det fanns kritiska röster inom partiet om denna förskjutning, men succén i opinion och i valet 2006 tog död på det mesta av detta.

Även valet 2010 vanns, med en fortsatt acceptabel vitalitet i politiken, men därefter har det mer framstått som om partiet går in i en maktfälla där regeringsinnehavet framstår som viktigare än att förnya sin egen politik och blicka in i framtiden. Parallellerna med Socialdemokraterna 2002-2006 är oundvikliga.

Tröttheten hos en partiledare, ett försvar utan tillräckligt stark offensiv, missbedömningar kring vilka frågeställningar människor vill få ett svar på och onödiga angrepp på motståndaren och utfästelser om att snart komma med nya visionära förslag är några sådana.

För närvarande är de nya idéerna för framtiden lika bristfälliga både från Stefan Löfvens Socialdemokraterna som från Kent Perssons Moderaterna.

Om idén är att gjuta mod i sina egna medlemmar genom att peka på motståndarnas tillkortakommanden så tycker jag att det är galet fel. Det kanske fungerar för att skapa en illusion som lockar ett antal väljare i en valrörelse, men borde inte behövas för den egna skarans övertygelse.

Till partistämman i höst utlovar Kent Persson att Moderaterna ska lägga fram den politik man avser att gå till val på 2014. Spänningen är olidlig…

Inlägg #004 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.