Lisa Nordén ett superval – haussen för småkronorna en gåta

Det går att diskutera i evigheter vad en stor idrottsprestation är och vad en bragd i sammanhanget ska ses som.

Läsare av den här bloggen vet att jag aldrig skulle förorda någon framförandes ett motorfordon eller ett djur att få vinna vare sig bragdguld eller andra fina utmärkelser. Just därför är det befriande att Svenska Dagbladets Bragdguld 2012 går till triatleten Lisa Nordén.

Det hon har gjort före OS, under OS och efter OS när hon tog VM-guldet efter en katastrofal uppladdning med matförgiftning kan inte på något sätt ses som annat än en enorm bragd eller om vi ska vara ärliga flera bragder under samma säsong.

Många andra genomför bragder under 2012 men den största gåtan är hur så många kan anse att guldet för juniorlandslaget i hockey skulle vara årets bragd.

Det är en stor prestation att vinna en turnering av det slaget men där måste vi ändå komma ihåg att det är en årligen återkommande turnering där åldersbegränsningar och en rad andra faktorer påverkar hur bra lag man själv har och hur bra motståndarna är just det året.

Det hade krävt ett oerhört skralt svenskt idrottsår 2012 för att juniorkronorna skulle varit värda bragdguldet. Förmodligen ligger dom efter IF Elfsborg från Borås på min personliga ranking…