Vem tar ansvar för hysterin kring svininfluensan?

Redan när masspsykosen drabbade Sverige hösten 2009 var jag extremt skeptisk till debatten om svininfluensan och vilka katastrofala följder det skulle få om vi inte gick man ur huse och vaccinerade oss.

Det var ren utpressning som i stora delar skedde i en diskussion där den som inte vaccinerade sig själv riskerade att vara den som orsakade att barn och gamla skulle dö.

Denna utpressning gjorde att jag och många med mig till slut ändå vaccinerade oss.

Efterverkningarna har i många fall och just för barn blivit narkolepsi på grund av medicineringen med Pandemrix.

Nu ångrar sig experter att man rekommenderade massvaccineringar istället för att som brukligt är se till riskgrupper och rekommendera dessa att överväga vaccinering.

Att det uppenbarligen fanns skilda uppfattningar bakom den enade fasaden i en så här omfattande  fråga är direkt beklämmande även om det inte är förvånande.

Det finns redan jämförelser med den stora neurosedynskandalen och vid sidan om att faktum redan visar många drabbade och fler som kommer så är den allra viktigaste frågan hur den här typen av frågor ska hanteras i framtiden?

Om inte experter är experter och följer sin övertygelse fullt ut i den här typen av allvarliga frågor så kan vi bara bara säkra på att det kommer ske igen.