Trots skandalerna – SD:s uppgång tyvärr inte oväntad

En opinionsmätning är ingen sanning men tyvärr så tror jag att Novus mätning, som innefattar de veckor när Sverigedemokraterna hanterat sin kris med järnrörs-filmen , visar att den upprördhet som många känner inför att få se dokument på något vi redan vetat om hur kulturen inom SD ser ut inte alls mottas med samma upprördhet bland många andra.

Redan i söndags skrev jag att det har varit en kraftfull debatt om vad som skett men den har inte nått ner till den breda allmänheten och påverkat deras insikter om SD.

Reaktionerna utanför den grupp som alltid reagerar och kommenterar politiska frågor är minimal. Det är i alla fall min snabba slutsats.Så länge övriga partier inte har förmåga att formulera problematiken på rätt sätt så kommer SD att fortsätta växa oavsett vad som skedde på Kungsgatan för mer än två år sedan.

Istället premieras partiet med kraftigt ökade sympatier.

Med allt detta tror jag att man kan konstatera att det som upprör många tilltalar alldeles för många för att vi i vår enfald ska tro att Sverigedemokraterna kommer att lida skada rent opinionsmässigt. Det handlar om att människor ser SD lyfta frågor som finns i deras vardag och även det inte handlar om att partiet har de lösningar som många av alla dessa människor tror allra mest på så lyfts en problematik som ligger nära dom själva och långt borta ifrån det diffusa perspektiv som övriga partier lyckas förmedla.

Istället handlar det om det mer osannolika i att partiet skulle falla samman så som Ny Demokrati gjorde.

Just detta tror jag är mer osannolikt än att tomten kommer flygande med sina renar över mitt hus om en knapp månad. Men jag skulle bli minst lika glad som att se tomten och renarna.

En reflektion man kan göra är att droger, och inte minst alkohol, tycks vara kopplat till i princip varenda stor skandalrubrik kring Sverigedemokraterna. Det kanske är dags för partiet att införa en ny nolltolerans – den mot att smutta på en endaste droppe alkohol.

Eller är det kanske i spriten och den sanning som kan sägas med några glas i sig som partiet möter sina väljare på samma nivå?

Det tycks i alla fall vara så att alkohol lyckas sätta fantasin i enormt spel hos just sverigedemokrater som hamnar i trubbel. Historierna som återberättas fram till det att det finns bevis för annat är helt fantastiska och det visar inte minst Lars Isovaaras berättelse i relation till vad som sedan visat sig vara sant. Partiets pressmeddelande är episkt. Det är numera borttaget men går att läsa här hos Inte rasist, men…

Nu avgår Lars Isovaara och lämnar Riksdagen. Den tredje personen på en vecka som på något vis lämnar en framträdande position i partiet. Det borde vara ett problem, men verkar inte vara så.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör säkert rätt i att inte kommentera de skandaler som varit uppe den senaste tiden, men han och övriga partiledare borde om inte ligga sömnlösa så i alla fall vara rejält brydda över vad det är i deras eget sätt att hantera olika frågor som hela tiden ger SD ökat stöd.