Magine och HBO Nordic möter verkligheten på rätt sätt
Internet är en global möjlighet som många aktörer med rötter i den “gamla” världen fortfarande inte har vett att använda på rätt sätt. Många tidningshus både i Sverige och runt om i världen kämpar förtvivlat för att lyckas förvandla sin verksamhet till något som genererar tillräcklig avkastning samtidigt som man inte klarar av att hantera de besökare som man får till sina sajter.
Exemplen på alla olika nyhetssajter som på olika sätt begränsar eller helt stryper möjligheten för läsarna att kommentera är många det senaste året. Jag förstår problematiken, men inte alltid den “enkla” lösning man väljer.
Upphovsrättigheter, länder och världsdelar är andra saker som fortfarande begränsar tillgängligheten för mycket på internet. Inte minst om man ser på media och TV så är det konservativt och inrutat på många håll.
Möjligheten att titta på tv på ett annat sätt än det vi varit vana vid under alla år har sakta börjat smyga sig på. När vinter-OS gick 2010 var det första gången livesändningarna på SVT Play verkligen gjorde skillnad för den breda massan. Nu är det en del av vardagen för oss där bara stelbenta rättighetsfrågor hindrar från live-visning i mobiler och på läsplattor.
I minst lika många år har det pratats om att tablå-tv skulle försvinna och att vi istället skulle titta på tv-program när det passar oss själva. När dom första dvd-spelarna med inbyggd hårddisk kom så var det ett första tecken. Likaså när digitalboxarna började ha hårddiskar. Men någonstans så kvarstod ändå det faktum att man själv var tvungen att i förhand bestämma vad man vill se i ett senare skede och programera in detta. Den stora förändringen kom inte. Tablå-TV behöll sitt grepp.
Men nu så tror jag att den stora förändringen börjar. Vi kommer även i fortsättningen att samlas runt live-sändningar, tillsammans fysiskt eller via sociala medier, för att se sport och underhållning som sänds direkt. Men vi kommer inte längre att stressa hem för att sätta på tv:n 20.00 för att se Uppdrag Granskning, X Factor eller vad det nu än är vi vill se.
Vi kan redan nu se de flesta av dessa i efterhand på kanalernas Play-sidor och appar, men den stora förändringen kommer när en och samma plats är din digitala mediespelare och där du börjar titta på ett program 5 minuter eller 4 dagar efter första sändningen. Det är exakt detta som Magine nu visar oss prov på och där flera andra är på tröskeln att presentera sina lösningar. Där öppnas möjligheten upp att från ett tiotal olika kanaler klicka sig fram och tillbaka och byta kanal till det program man vill se alldeles oavsett om det sänds just nu för första gången eller sändes natten till i lördags.
Att urvalet sker från en programtablå kan man kanske tycka är lite märkligt när det är just tablån som den här funktionaliteten kommer att sopa bort, men jag tror att det är pedagogiskt rätt till en början och att allt efterhand kommer att handlar om att ta fram det man vill se alldeles oavsett när kanalen i fråga sände det “live”.
En annan som visar vägen är den amerikanska kanalen HBO som nu öppnar en nordisk kanal och där man för 79 kronor per månad dels får tillgång till alla sändningar i deras tablå samt att alla gamla och nya serier går att se från deras bibliotek. Enligt uppgift ska ett avsnitt som går i USA kunna ses någon timme senare i Sverige vilket också gör att avståndet i tid för att den genomsnittlige tittaren ska kunna se en ny serie minskar med många månader jämfört med vad vi varit vana vid. Traditionella svenska kanaler som sänt HBO-serier tappar helt plötsligt väldigt mycket av den exklusivitet som man ändå fortfarande har haft.
Om det kommer att innebära samma stora förändring som vi sett på musiksidan, där Spotify till stor del skrivit om förutsättningarna för en hel bransch återstår att se, men det är mycket som talar för en dramatisk förändring under de kommande åren.
Sedan kanske inte den stora revolutionären kommer att heta Magine utan något helt annat, men det är där vi nu ser starten på något nytt.