Tour de France får leta nya segrare långt ner i prislistan

Lance Armstrong – den störste av dom alla inom cykelsporten med sju raka segrar i Tour de France – har slutligen givit upp kampen för att rentvå sitt namn från doping. Han väljer att inte fortsätta bestrida vad Usada hävdar handlar om systematiskt nyttjande av olagliga prestationshöjande medel under sin karriär.

Att det sker är svårt att tolka på något annat sätt än att han faktiskt har dopat sig och det faktum att amerikansk lag, när det i framtiden kunnat beläggas att Armstrong faktiskt ljuger, kan straffas mycket hårt av amerikansk domstol för sina lögner. Han ville helt enkelt inte riskera att straffas mer än sportsligt.

Diskussionen nu handlar om huruvida han ska bli av med sina sju raka titlar i Tour de France 1999-2005 och att tvåan respektive år istället skulle överta titeln. Gör man en snabb kontroll av pallplatserna i touren de här åren så blir det dock inte så enkelt att tilldela segern till någon annan fläckfri cyklist som inte är besudlad med doping-avstängningar.

Av dom åtta cyklister som belagt fjorton silver och bronsplatser i Tour de France 1999-2005 är det bara en enda som inte har någon form av dopingavstängning (Fernando Escartin 3:a 1999). Ytterligare en (Andreas Klöden 2:a 2004) är ostraffad, men även han var utpekad som dopad i Touren 2009 dock utan att bevisen räckte till. Ungefär på samma sätt som tillräckliga eller inga bevis inte lagts fram om Armstrong.

Det innebär att om Tour de France ska frånta Lance Armstrong de sju titlar han har, trots att det inte finns framlagda bevis för att han vid vart och ett av de här åren har varit dopad, så borde man i konsekvensens namn bara utse ny segrare hämtad från den ursprungliga prispallen för 1999. Alla andra år får man börja leta en cyklist utan dopinganstruket CV från fjärde plats och neråt.

Att frånta Armstrong alla resultat sedan 1998 utan att det finns bevis för doping offentliggjorda är i sig en stor skandal. Alldeles oavsett vilka misstankar man hyser om dopade idrottsmän så måste ändå oskyldig till motsatsen bevisats gälla även här.

Med vad vi idag vet så måste det betraktas som ett rent justitiemord och grovt förtal gentemot Lance Armstrong. Det spelar ingen roll vad cykelsporten har för solkigt rykte. Klarar man inte av att hindra tidigare dopade cyklister från att ta OS-guld så borde inte heller cyklister som aldrig befunnits dopade kunna hamna i den situation Lance Armstrong nu gjort.