Vad är fel med Malmö som värd för ESC?

Det är märkligt hur en musiktävling som Eurovision Song Contest kan skapa så stor debatt i vanliga fall. Det är så många som säger att det inte är något att bry sig sådär värst mycket om och i Sverige har det på senare år, när det i de stora finalerna gått dåligt, varit viktigare med de svenska deltävlingarna.

När nu Sverige vinner det hela med Loreen i Baku, och det är Sverige som ska arrangera den stora finalen i maj nästa år, så har det allra viktigaste varit vilken stad i Sverige som ska få stå som värd. Stockholm, Göteborg och Malmö har varit huvudalternativen och när Göteborg drog sig ur har de två andra varit kvar. Till slut har SVT nu meddelat att det blir Malmö som får uppdraget och efterspelet till detta hos svenska folket låter inte vänta på sig.

För uppenbarligen är det så att ett antal personer anser att Stockholm alldeles oavsett vad borde ha varit det enda alternativet då ett arrangemang av det här slaget. Det har uttalats ord om det hela som att det är oartigt mot deltagarna att finalen inte hålls i huvudstaden, gratulationer till Köpenhamn som får alla turister och hotellnätter och att Malmö är internationellt känt för bråk och konflikter.

Jag har inte tänkt att ha någon åsikt om vilken arena som lämpar sig bäst för att arrangera något i den här stilen. Men jag tycker att de åsikter som nu framförs från olika håll och som nedvärderar Malmö som stad och anser att Stockholm borde varit det enda valet är oerhört trångsynt och på gränsen till korkat.

Rent praktiskt finns det ingenting som säger att arrangemanget inte kan klaras av på ungefär samma sätt rent praktiskt oavsett om staden heter Stockholm, Malmö eller Göteborg. Det finns inte heller något som kvalificerar Stockholm som det enda alternativet bara för att det är vår huvudstad. Det är en fantastisk stad, men det är en stad som redan idag hyser så mycket av makt och stora arrangemang i övrigt och det finns andra exempel där exempelvis Göteborg gjort excellenta arrangemang där Stockholm inte skulle varit i närheten.

Dessutom ligger ju den tilltänkta arenan inte ens i Stockholm. Arenan med det infernaliskt taskiga namnet Friends Arena ligger i Solna kommun. Kanske var det just detta namn som fick SVT att till slut välja Malmö. För vem vill bjuda in till ett av de största Tv-sändningarna under året till en arena som heter Friends Arena i Solna?