SVT skriver på otidsenliga avtal om upphovsrätt

Jag har med stigande förvåning, och irritation, vid ett flertal tillfällen den senaste tiden fått lägga ifrån mig min iPad efter att ha tänkt kolla på svtplay.

Det har bland annat skett i samband med fotbolls-EM och när jag tänkt titta på någon serie. Det har även skett när barnen har velat se Sommarlov i efterhand.

Orsaken är en rättighetsfråga där läsplattor graderas på samma vis som mobiltelefoner i den upphovsrätt som SVT innehar.

För det första är det fullkomligt bisarrt att ett program går att se på en liten laptop men inte på en iPad. En iPad är en läsplatta och en läsplatta är en telefon…

Sedan tycker jag att det här är ett klart tecken på att rättighetsfrågor inte hänger med i den nya tiden. För den som har en rättighet och säljer den vidare borde det självklara vara att med sin produkt nå så många konsumenter som möjligt. Att då stänga ute en tittare med läsplatta (eller smartphone för den delen) men låta den med en liten laptop se samma sak är otidsenligt och kontraproduktivt.

Det som sker är att den utveckling som skulle kunna ske, med fler tittare totalt sett men vid olika tidpunkter, istället motarbetas.

Jag utgår ifrån att SVT inte är nöjda med detta själva och att framtida avtal ger utrymme för alla att se deras program oavsett om redskapet är en läsplatta.