ESC i Malmö – borde Reepalus DC-debackel hindrat detta?

Det finns dom som anser att tidigare dåliga politiska beslut borde stoppat SVT från att förlägga den stora finalen i Eurovision Song Contest till Malmö.

Ilmar Reepalu och den politiska majoritetens agerande i samband med Davis Cup-matchen mot Israel 2009 man bestämde att matcherna i Baltiska hallen skulle spelas inför tomma läktare på grund av säkerhetsskäl.

Eftersom Israel även är ett av länderna i ESC så borde SVT har förstått bättre och undvikit Malmö för att inte bjuda in Reepalu och hans majoritet att även stänga Malmö Arena ifrån publik.

För det första anser jag att politik inte borde vara en del av diskussionen när det handlar om idrott och underhållning. Så är det ändå, men i Sverige borde vi kunna hålla isär och låta den som arrangerar själva fritt få välja var deras arrangemang ska gå av stapeln.

När det nu ändå blandas in politik och dåliga beslut i det hela så anser jag ändå att SVT, med sin egen devis om Fri Television, inte ska väga in vad enskilda politiker kan tänkas få för sig. Både SVT och Malmö Arena är fristående ifrån Malmö Stad och det socialdemokratisk parti som Reepalu företräder. Frågan är i vilka andra sammanhang Malmö ska vara diskvalificerade som värdstad pga av vad som skedde 2009 och hur samma Reepalu efter det har uttryckt sig? Är det bara när Israel är ett deltagarland eller var går gränsen?

Om nu SVT ska ta ställning politiskt beroende på var ett arrangemang hålls så är frågan om man också borde protesterat och hotat med bojkott mot årets tävling i det demokratiskt tvivelaktiga Azerbajdzjan. Eller borde det inte rent av vara så att SVT helt och hållet avstår ifrån att tävla i ESC med tanke på alla de länder som på olika sätt kan anses vara kontroversiella ur ett politiskt perspektiv?

I förlängningen handlar det om att agera med en bojkott i olika sammanhang för att på så vis utöva påtryckningar mot ett land som inte uppfyller den syn på demokrati och mänskliga rättigheter som man själv står för.

Jag tror inte på bojkott som medel oavsett om det handlar om OS i Beijing, apartheid i Sydafrika på sin tid, franska viner eller att stänga Malmö som stad utanför möjligheten att vara värdstad för ESC.

Politisk idioti ska inte bemötas genom att vika undan och låta det få styra fria beslut i ett demokratiskt land. Om SVT valt Stockholm/Solna och Friends Arena istället så hade det inte varit ett “straff” som får Ilmar Reepalu att uttrycka sig och besluta annorlunda i fortsättningen.