Dags att mobilisera mot IFAU:s integritetskränkande superregister!

Det finns hur många talesätt som möjligt att ta till för att beskriva hur vi successivt är på väg mot ett övervakningssamhälle som nog ingen av oss trodde var möjligt bara för 10 år sedan.

När ACTA röstades ner i Europaparlamentet för någon vecka sedan var det något positivt. Men nästan samtidigt så kunde vi börja läsa om regeringens planer på att, trots kraftiga protester från olika remissinstanser, genomföra det superregister som IFAU ska administrera.

Idag skriver Linda Nordlund och Ebba Tornérhielm från LUF om hur viktigt det är att vi stoppar detta innan det blir verklighet:

Till skillnad från FRA-lagen och datalagringsdirektivet kan det senaste förslaget gällande tillgång till känsliga uppgifter dock inte försvaras med säkerhetsaspekter. Den lag som kan komma att införas nästa år innebär att utvärderingsmyndigheten IFAU, där bland annat forskning om arbetsmarknadspolitik sker, kommer att tillåtas att bygga upp parallella databaser med befolkningsuppgifter. Detta för att forskare där ska slippa gå omvägen via andra myndigheter för att få tillgång till denna information.

Det som skedde med införandet av FRA-lagen och en rad ytterligare integritetskränkande steg som våra folkvalda politiker har tagit på senare år, ska nu kompletteras med ytterligare en del som kryper in under huden på var och en av oss. Vi vet alla hur debatten såg ut under de riktigt heta FRA-åren och att många kritiska riksdagsledamöter på ena eller andra sättet tystades och tvingades in i ledet för att lagen skulle gå igenom. Det innebär att om ambitionsnivån från regeringens sida är lika stark i det här fallet så kommer det att krävas att något av partierna i regeringen kliver ut och tar ställning emot det hela.

Att det inte kommer vara Moderaterna kan vi vara ganska säkra på och frågan är i vilket av dom andra marginaliserade regeringspartierna som det finns styrka nog?

Frågan är också om Stefan Löfvén och hans socialdemokratiska parti vågar bryta av den trend av integritetskränkande bifall som partiet har ägnat sig åt det senaste decenniet?

Här dyker det under alla omständigheter återigen upp en möjlighet för Piratpartiet att visa styrka i en enskild fråga och att med hjälp av denna få luft under vingarna för ett nytt försök att skapa ett parti som inte enbart vilar på just enskilda sakfrågor.