Apoteksreformen handlar inte om billig solskyddskräm

Staten ska enligt min mening inte äga något för sakens skull. Finns det en möjlighet till en öppen marknad så ska detta alltid övervägas. Men en avreglering får inte ske utan att det finns kvar en grundläggande kontroll av den marknad som tills dess bara funnits i statlig regi. Även om det inte är priset som ska kontrolleras så måstetts sådan sak som att säkerställa ett utbud av (livs)viktiga produkter ske.

Just detta brister högst anmärkningsvärt efter den avreglering av Apoteket som skedde för ett antal år sedan. Problemet är inte det antal apotek som finns att besöka utan det faktum att risken är överhängande att tvingas gå till minst två apotek för att få ut sin receptbelagda medicin. I värsta fall tvingas man vänta tills den kommer hem efter en beställning.

Detta går ju alldeles utmärkt om man har gott om tid, inte har slut på medicinen hemma och lider av en allvarlig sjukdom som kräver att man alltid kan ta sin medicin efter klockan. Men om man måste detta så riskerar nuvarande bristfälliga lagerstatus på en lång rad viktiga mediciner, på alldeles för många apotek, att leda till allvarliga följder för enskilda individer.

För vår familj är det inget stort och livshotande problem. Barnen har medicinering för astma och det som näst intill alltid blir resulatet när vi hämtar ut deras mediciner några gånger per år är att vi får besöka mer än ett apotek, alternativt beställa hem något, för att det inte finns på hyllan. Det är inte bara en gång jag hört att “den tar vi bara hem ett par av varje gång” från personalen på ett apotek.

Det måste finnas en kravställning som gör att leveranssäkerheten på apoteken kan garanteras i mycket högre grad än idag. Det är inte rimligt att en avreglering av en så viktig samällsfunktion får leda till en så stor försämring.

Apoteksreformen är inte i första hand en fråga om att kunna köpa konkurrensutsatt solskyddskräm i många fler butiker. Det är i första hand en fråga om att på fler platser, mer tillgängligt, kunna erbjuda de allra viktigaste medicinerna till alla som lever tack vare dessa.