Hamréns stora problem är att hitta ett nytt försvar

Det finns ingen anledning att börja kräva Erik Hamréns avgång efter det misslyckande som Sverige gjort i EM. Jag är övertygad om att han själv kommer att vrida och vända på mycket efter det här.

Det som är landslagets misslyckande är inte så totalt som man kanske kan få för sig. Det går att se en problematik som inte är den vanliga vi tidigare varit vana vid. Svenska landslaget av idag har inte ett försvarsspel som är i närheten av så stabila som krävs för att kunna lyckas gå långt i ett EM eller VM.

Fem insläppta mål på två matcher säger det mesta om detta och både gårdagens och måndagens match visar med all önskvärd tydlighet hur stort problemet är. Mot Ukraina släpper vi in två mål där minst ett är alldeles för billigt. Mot England är 0-1 och 2-3 mål som uteförsvaret på ett mycket bättre sätt borde hanterat och 2-2 är ett mål som Andreas Isaksson gör en totalmiss på. Kom dessutom ihåg att både Island och Serbien lyckades göra ganska billiga mål mot Sverige i matcherna precis före EM.

Gårdagens bästa svenska spelare kanske var Olof Mellberg och då är han ändå i allra högsta grad ansvarig för att England lyckades göra två av målen.

Mellberg slutar i landslaget efter EM och Hamréns bekymmer blir därmed inte mindre. Inför höstens start i VM-kvalet så handlar det om att göra en Lagerbäck. Det krävs att börja bygga från grunden och skapa en stabilitet både rent spelmässigt och genom att ge ett förtroende så att ett nytt stabilt försvarsteam kan spela ihop sig. Med det som utgångspunkt så finns det många andra delar i det svenska spelet som fungerar betydligt mycket bättre än vad två förluster i EM egentligen säger.

Trots så många försvarsmisstag så har Sverige varit tillfälligheter ifrån att faktiskt vara kvar i EM. Det är den positiva bild som både landslaget själva och alla besvikna fans ska ta med sig.

Nattsvart är det definitivt inte, men Erik Hamrén behöver ta sig en rejäl funderare över vilket fokus han ska ha och inse att Sverige inte har ett spelarmaterial som producerar en så enormt bra anfallsfotboll att man kan låta försvarsspelet komma i andra hand. Den energi han hela tiden pratar om måste injiceras i backlinjen först och det måste ske med en helt ny uppställning där flera av de som uppträtt under EM har en tveksam framtid. Vare sig Mikael Lustig eller Andreas Granqvist borde känna sig speciellt säkra på att vara en del av ett framtida stabilt svenskt försvar. Jonas Olssons insats igår gav betydligt mer förtroende.

VM-kvalet börjar om någon månad och då ska det fungera så bra att vi inte tappar möjligheten till nästa slutspel om två år.