Bloggflytten är avklarad

Nästan ända sedan jag började blogga 2005 har jag använt Typepad som plattform för mina olika bloggar. I ganska många år har jag till och från funderat över att ta steget därifrån till WordPress som ändå är den plattform som överlägset flest använder och där man dessutom har en helt annan flexibilitet än hos Typepad.

Av olika skäl har jag inte gjort det förrän nu. För det första har jag inbillat mig att det skulle vara komplicerat, vilket det visade sig inte alls vara, och sedan har jag kanske känt mig trygg i att köra på med något som ändå fungerat mycket bra.

Att det inte var komplicerat nämnde jag. Då undanhöll jag den problematik som Typepad har skapat åt mig sedan i juni 2008. Det var nämligen då som dom, utan någon information, helt plötsligt började  skapa url:er innehållande å, ä och ö för de inlägg där ord med dessa bokstäver fanns med. Man kan förvisso själv välja hur en url ser ut, men det har jag sällan valt att göra. Istället hade jag i runda slängar 1300 inlägg med url:er innehållande åäö.

Detta hade nu inte varit något problem om en import i WordPress hanterat dessa på samma raka sätt som alla dom andra utan åäö. Men se det gick inte. Istället skapas nya url:er där åäö ersätts med aao vilket i sin tur under en övergångsperiod slussar sökningar via Google, och andra sökmotorer, på gamla inlägg till en felsida.

Jag har sökt och försökt att på något vis hitta en lösning på detta utan att egentligen hitta en vettig variant. Bästa bollplanket har varit Nikke Lindqvist varit som på Twitter har svarat på mina mer eller mindre korkade frågor om redirect, regexp och vad det nu allt heter som jag lärt mig namnet på.

Vid sidan om detta dilemma gick flytten rent praktiskt mycket smidigt när jag igår eftermiddag väl kunde sätta mig och genomföra det hela. Bort med domain-mapping från Typepad till Binero och upp med en WordPress-installation mot min domän där jag sedan kunde importera de 3157 blogginlägg jag skrivit sedan början av 2005.

Sedan är det ju inte klart bara för att inläggen är importerade. Istället är det då som det riktigt roliga börjar när man kan grotta ner sig i alla plugins, widgets och annat som finns anpassade just för WordPress på en helt annan nivå än vad man med Typepad ens kan drömma om.