@andreslokko …

…har de senaste månaderna varit med mig i Singapore, Sydney, Las Vegas, Key West, New York och väl hemma i Bollebygd igen.

Han har berättat för mig om känslor och passion för musik och gjort det på ett vis som fått mig att känna mig hemma och inse att den grund för mitt musiklyssnande som jag har vilar på en bra fundament. Jag inser även att en hel del av det jag inte längre tycker är speciellt bra är sådant som faller in i ett fack av musik som jag inte heller vill klassa som äkta i den meningen.

Lokko har också fått mig nyfiken på så många artister, som jag antingen glömt bort eller aldrig lyssnat på, att mina kommande Spotify- & LastFM-listor kommer att överösas av låtar och artister som inte varit med där tidigare. Samtidigt som det är namn som inte figurerat där tidigare så följer den en logisk linje från mycket av det jag har lyssnat på fast betydligt längre ner i myllan till dom pop- & soulrötter som Lokko talat så varmt om i så många år. Det är namn i rotsystemet som bekräftar varför jag redan har gillat andra som har hämtat sin inspiration just från dessa. Det är också artister som jag en gång för länge sedan lyssnat mycket på och nu återupptäcker.

Samtidigt så trycker han också fingret rakt i magen på mig för en rad olika strömlinjeformade fenomen, med en minsta gemensam nämnare, som jag lagt min tid på utan att jag kanske egentligen tyckt att det varit speciellt intelligent eller bra. Jag håller inte med honom på alla punkter, långt därifrån.

Han är givetvis också till viss del provokativ. Men han väcker viktiga tankar om på vad vi faktiskt lägger den tid vi ändå säger oss värdera så högt. Slötittande på Idol, Melodifesivaler och Let’s dance är inte det som skapar energi och eftertanke i den mening som riktigt bra musik och kultur ska göra.

Om du inte redan har läst Andres Lokkos samlade texter från 1989 till 2009 så är det dags för det. Låt dig inspireras och börja söka efter artister som du glömt eller aldrig ens hört talas om för att finna att du har missat något!