Uppgooglad i det blå

Under tiden jag var frånvarande från den dagliga debatten i Sverige så har jag uppenbarligen missat den om SVT-dokumentären Du är googlad som fått stor uppmärksamhet.

Jag har inte sett den, men läser nu hos Deeped något som han tror är en följd av denna dokumentär. Han har fått ett mail med en begäran att plocka bort en del i ett fem år gammalt blogginlägg som inte är så fördelaktigt för personen som begär detta.

Deeped undrar vad han ska göra med denna begäran då han i grunden anser att det är en del av historien som ska få finnas kvar där alldeles oavsett om han idag väljer att uttrycka sig på ett annat vis och undvika den typ utfall som kanske skedde tidigare.

Jag vet inte själv vad jag skulle göra om en sådan begäran kom. Det allra närmaste jag har varit frågeställningen är ett företag, där jag skrev en rejäl sågning av, och som helt sonika begärde att jag skulle radera mitt inlägg om dom. När jag vägrade kom istället ett lockbete i form av pengar. Inlägget ligger kvar där än…

Nu handlade detta om ett företag vilket är en helt annan sak än vad frågeställningen egentligen handlar om. En person som i sökresultaten på Google har en rad mer eller mindre negativa beskrivningar om sig själv kan givetvis drabbas negativt av detta. Frågeställningen handlar om några olika delar.

Är det negativa ord som har substans i form av åsikter som har uttryckts och som måste stå pall för kritik så finns det ingen anledning att det ska bort. Det som är kärnan är om personen ifråga beskrivs på ett vis som inte har med sakfrågan att göra (så som kanske Deeped gjorde för 5 år sedan). Samtidigt finns det också en mycket stark gränsdragning om det handlar om en offentlig person eller det motsatta. En offentlig person ska inte få stå ut med ovidkommande och nedvärderande beskrivningar heller, men är ändå i en helt annan position att kunna bortse ifrån detta i en Google-sökning än vad en vanlig medborgare har när denne blir googlad vid en jobbansökan eller liknande.

Just den typen av ovidkommande och direkt felaktiga utfall har jag vid ett antal tillfällen själv ägnat mig åt på den här bloggen sedan 2005. Det har ofta handlat om att jag har dragits med i ett aktuellt drev och inte alls haft is i magen att tänka efter innan jag sågat någon efter fotknölarna. Jag ångrar det idag och försöker att inte falla i den fällan fler gånger. Men jag har inte vid något tillfälle plockat bort texter i efterhand pga av detta. Istället handlar det om att be om ursäkt och försöka skapa en tilltro till det genom att lära sig av misstagen och inte göra samma sak igen.

Jag vet inte hur jag skulle agera själv om jag fick samma begäran som Deeped har fått. Handlar det om en offentlig person är jag ganska säker på att texten skulle få ligga kvar, möjligtvis med en uppdatering, men skulle det handla om en "vanlig" medborgare är jag betydligt mer osäker. Jag tror förresten inte att det någong gång har hänt att en icke-offentlig person har fått klä skott för min ilska och blivit namngiven.

När jag googlar mig själv, vilket sker med viss regelbundenhet, så framkommer det mest att jag finns registrerad på alldeles för många olika sajter runt om på det stora internätet…