Loopia stämda – släcker ner Greenpeace-sajt före rättslig prövning

Greenpeace gör narr av det finska oljebolaget Neste Oil på en sajt som heter Nestespoil.

För detta blir webhotellet Loopia, som Greenpeace använder, stämda av finnarna och Loopia väljer att stänga ner Greenpeace sajt.

Det sker alltså innan en rättslig prövning har skett av fallet och Loopia går därmed ifrån att låta det hela ha sin gång.

Det har alltså gått så långt att företag som står för tjänster, som är fundament för att man ska kunna publicera sig i ett demokratiskt samhälle, väljer att räddhågset krypa in i sitt bo när en stämning kommer istället för att rakryggat stå upp för vad som gäller i övrigt i rättssamhället.

Om det skulle komma en dom där Loopia verkligen ställs ansvariga för vad Greenpeace på sin sajt har publicerat så hamnar det i en annan dager och skulle kunna få ganska förödande följder på en rad olika sätt. Men innan dess är det helt oacceptabelt att agera som Loopia har gjort. Att man dessutom inte har en bra förklaring till sitt agerande, och istället är tysta, är inte bättre.

Det här handlar inte om att ta ställning före eller emot vare sig Greenpeace eller Neste Oil i vad dom har för verksamhet och värderingar. Det här handlar om en mycket större fråga än så.