En moderat rädsla för Löfven träder fram

Jag kan inte på något vis påstå att jag tycker Stefan Löfven briljerade i gårdagens partiledardebatt på SVT. Men det gjorde in Fredrik Reinfeldt och vissa moderater omkring honom heller.

Skrapar man lite på ytan är det en försvinnande liten skillnad mellan S och M i grundinställning till hur saker och ting egentligen ska se ut och fungera. Visst finns det skillnader men inte i närheten av så stora som respektive parter försöker framställa det som och ännu mindre nu än vad de var under den korta Juholt-eran.

Löfven framstår som sympatisk och kommer sannolikt bli betydligt vassare i framtida debatter. Han för ett samtal istället för att, så som Juholt gjorde, med övertoner och överdrifter proklamera på ett vis som istället framstod som allt annat än ödmjukt.

Att Reinfeldt och Moderaterna har hamnat lite i bakvatten beror absolut inte enbart på Löfvens oväntade framgångar men hans roll har definitivt inte gjort deras läge bättre.

Detta avspeglar sig på lite olika sätt. Fredrik Reinfeldt var nog som han brukar i gårdagens debatt, men jag tror att han uppfattades som betydligt mer arrogant gentemot Löfven jämfört med hur samma sätt har fungerat i debatter mot Mona Sahlin och Håkan Juholt tidigare.

Dessutom så noterade jag att den nya partisekreterasen Kent Persson twittrade under debatten och jag kan inte påstå att jag blev speciellt imponerad över hur han uttryckte sig. Den inställning till Socialdemokraterna och tiden fram till valet 2014 som han har målat upp på sin blogg under en ganska lång period innan han blev partisekreterare har gått ut på att inte ta ut något i förskott och att absolut inte underskatta sin huvudmotståndare.

Det han gjorde igår var precis tvärtom. Istället för att vara den partisekreterare han nu är så ägnade han sig åt en ganska simpel och svartvit syn på debatten och dess huvudpersoner Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

@kentpersson

Bild lånad av Erik Laakso

Jag vet inte om det var hans mening att framställa det så eller om han inte förstår bättre. Om det är på det viset han har tänkt sig att även i fortsättningen så kommer det absolut inte att vara något som uppfattas positivt av dom som följer honom på Twitter och på bloggen.

Läser man hans blogginlägg efter debatten så är den betydligt mer nyanserad, men någonstans så behöver nog hans twittrande harmonisera lite bättre till detta och rollen som partisekreterare för att jag ska uppfatta det som trovärdigt i fortsättningen.

Det som i övrigt går att notera från debatten är hur arg Jonas Sjöstedt var mest hela tiden och att Annie Lööf tyvärr inte alls har vuxit in i rollen som partiledare ännu. Dessutom är jag förvånad över hur lätt Reinfeldt och övriga alliansledare viftade bort Löfvens utsträckta hand en förutsättningslös diskussion om landets framtida energibehov och hur detta ska lösas.