Dom 100 bästa NYC-låtarna

Det har gjorts ett antal olika listningar genom åren som går ut på att samla ihop musik som handlar om New York. De flesta har haft Frank Sinatras "New York, New York" som obestridlig nummer ett tack vare hur den över alla gränser, både i USA och omvärlden, är en identifikation av staden.

För ett tag sedan pulicerade TmeOut New York en ny lista med ett lite annat utseende och inte minst med en helt annan och mycket mer magnifik nummer ett.

Det handar om Jay Z och Alicia Keys med Empire state of mind och den är sedan flera år tillbaka min egen absoluta New York-favorit. 

 

I förklaringen till varför man har valt just den här låten som nummer ett inryms nästan på pricken allt det som jag för någon dag sedan lite halvdant försökte beskriva i ett blogginlägg:

When Jay-Z's roll-with-the-punches verse gives way to Alicia Keys's chorus, it's the musical equivalent of the first time you touched down on the JFK tarmac or saw the Statue of Liberty. "Empire State of Mind" is hopeful and warm—and for that reason, it's the only song to provide a real update to Sinatra's "New York, New York."

Hela listan finns att se i etapper på TimeOut och går att hämta hem som en Spotify-lista som är sorterad i den ordning man har rankat låtarna.

En guldgruva med allt fokus på New York även om det saknas några av mina favoriter. Exempelvis har inte Leaving New York med R.E.M. fått en plats vilket i mina öron är märkligt.