Juholt och sanningen har inte semestrat på samma ställe

Att Håkan Juholt beskrivs som en brunbränd Juholt som kom till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen efter bland annat semester i Mexiko låter mest som en lika ovidkommande kommentar som när Bosse Hansson en gång i tiden utropade och in kommer Dan Corneliusson brun och fin.

Det som är intressant är att läsa hur han uttalar sig om sig själv och om all turbulens.

Om kaoset kring den egna skuggbudgeten i höstas säger han nu att den beskrivning Tommy Waidelich återger och där han tar på sig det fulla ansvaret är den korrekt:

Det han säger stämmer in i minsta detalj.

Frågan är då fortfarande hur detta ställer sig i relation till den beskrivning som kommit från flera olika håll som går ut på att tjänstemännen fick ta skiten när kritiken från riksdagsgruppen kom.

Hur kunde det vara så om det nu var Waidelich som var ansvarig enligt det Juholt nu säger stämmer in i minsta detalj?

När Juholt nu är tillbaka efter en säkerligen välbehövlig ledighet så sker det direkt med att han svingar vilt omkring sig och anklagar regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets personalförsörjning.

Hans enda problem, eller i alla fall det största, är att beslutet togs 2010 innan valet och före det att Sverigedemokraterna ens befann sig i maktens boningar.

Ett till synes litet misstag, men satt i ett helhetsperspektiv så faller det in i ett mönster av missar, halvsanningar och rena lögner.

I efterhand säger Juholt att han verkligen inte tänker be om ursäkt för något felaktigt och att jag uttryckte mig medvetet drastiskt för att belysa det som faktiskt är regeringens och därmed svenska folkets problem, att de har slagit igen dörren i ansiktet på oss socialdemokrater när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken.

Han fortsätter:

Självklart vet också jag att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen den förra mandatperioden. Det är så lågt, det är så dåligt och dumt av försvarsministern att påstå något annat. Det visar på vilken nivå han lägger försvarsdebatten.

Ja, det är en låg nivå och fel fokus debatten hamnar på. Men det är ju ingen annan än Juholt själv som tar ner debatten i sandlådan genom att debattera på det vis han gör och, framför allt, försätta sig själv i samma reträttposition gång efter gång.

Att Tolgfors utnyttjar misstaget hör till och är något Juholt själv inte skulle dra sig en sekund för att själv göra i samma läge.

Är det något Juholt borde ha kommit fram till under sin ledighet vore det att hålla sig så nära sanningen som det bara går och undvika minsta lilla möjlighet att, hur fjantigt det än är, bli ifrågasatt på rena faktafel.

Den viktigaste frågan av alla är hur någon, sosse eller vad det nu än må vara, som i sin vildaste fantasi kan se Håkan Juholt som statsminister i Sverige.