Spotify befäster greppet med appar

När det nära samarbetet mellan Spotify och Facebook presenterades så var det ett stort steg som togs där vår musik helt plötsligt, om vi ville, blev tillgänglig för alla på den största sociala medie-plattformen.

Men utvecklingen stannar inte upp med detta. Igår presenterade Spotify nästa steg i sin utveckling och en av de stora nyheterna där är att man låter andra utvecklare skapa appar inne i Spotify som tillför ett mervärde för lyssnarna som man tidigare fått söka utanför Spotify.

Ett exempel är LastFM som jag förutspådde en tynande tillvaro för när Spotify/Facebook-samarbetet kom. Det som nu sker är istället att LastFM är en av dom första på banan med en app i Spotify och på så vis knyts ens musikaliska smak där samman med det som redan finns hos Spotify.

Spotify-lastfm

Det finns redan nu ett antal andra appar och jag gissar att det kommer att explodera inom kort.

Moodagent tar fram en spellista baserat på en annan låt och man kan bestämma vilken "humörkurva" låtarna ska ha. Man kan också helt sonika tala om att man vill ha en playlist med glad, sensuell eller uptempo.

TuneWiki tar fram texterna till låtarna så att man kan sjunga med – om det är detta man vill.

Det är helt enkelt ett steg där Spotify genom att låta andra vara en del av deras gemenskap befäster sitt grepp och ger både gamla och nya konkurrenter ytterligare att fundera över.

För att börja testa de appar som redan finns får man ladda ner en betaversion av Spotify som finns här.