Nu sitter Socialdemokraterna och regeringen i samma jävla FRA-båt!

Håkan Juholt fick inte rätt den här gången heller.

För några dagar sedan lutade han sig emot partistämmans beslut i FRA-frågan och sa:

Hade vi vunnit valet hade vi rivit upp den. Men nu ville medborgarna något annat. Vi har tyckt hela tiden att det varit fel att Säpo och rikskriminalpolisen undantagits. Vi ville att integritetsskyddet skulle stärkas. Nu diskuterar vi med regeringen hur vi ska åstadkomma det. Jag ska ta upp det med riksdagsgruppen ikväll.

Idag kom istället nyheten om att regeringen och S är överens om att även Säpo och Rikskriminalen ska få beställa signalspaning från FRA.

I rörande enighet har man stick i stäv med beslutet på den socialdemokratiska partistämman inte bara accepterat den FRA-lag, som man i valrörelsen ville riva upp och som Juholt i tisdags ville göra det samma med, utan även gått med på att utöka möjligheterna för andra att beställa spaning.

I omröstningen 2008 efter den nya behandlingen av FRA-lagen så röstade alla närvarande socialdemokrater, inklusive Morgan Johansson, nej till förslaget.

Idag säger samma Morgan Johansson, som 2008 röstade nej, att det är bra att vi kunnat göra den här överenskommelsen. Det rör ytterst rikets säkerhet och då är det viktigt med en blocköverskridande överenskommelse

Socialdemokraterna har därmed fullföljt Thomas Bodströms linje och sällat sig till de partier som ytterligare skruvar åt greppet om hur den personliga integriteten i Sverige hanteras.

Man hänvisar till Säpos svårigheter att spana inför och efter Taimour Abdulwahabs terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm den 11 december 2010.

Det orimliga i detta påståendet dissekerar Mark Klamberg mycket bra i sina tre frågor. Förklaringarna för hur det ska fungera när Säpo och Rikskriminalen ska få beställa spaning är ihåliga i förhållande till vad man säger är huvudanledningen till utökningen.

Meningen är att utökningen ska träda i kraft under 2012 och det är nu som vi får se om det finns någon kraft i Centerpartiet som kan gå emot det hela och hur stora möjligheter Piratpartiet och andra krafter som förra gången det var aktuellt såg till att lyfta det hela.

Som jag bloggade redan i tisdags så är jag skeptisk.

Samtidigt som regeringen har befäst sin syn på integritet så har Håkan Juholt inom sitt parti garanterat skapat ännu mer missnöje med denna överenskommelse som innebär en walk over i en fråga där partiet hade kunnat profilera sig för den personliga integritetens fortsatta frihet.