Reinfeldts tydliga ställningstagande för ett mångkulturellt samhälle

Intervjuer med politiker är alldeles för sällan särskilt givande.

Det blir alldeles för ofta något som är fyllt av politikersnack som inte egentligen går på djupet och tillför några större nyanser.

Just därför är det spännande att läsa den intervju som Niklas Orrenius på Sydsvenskan har gjort med Fredrik Reinfeldt och som handlar om honom själv, hans eget parti och dess nuvarande och historiska hantering och kopplingar till Sverigedemokraterna.

Sverige har sedan valet förra året, när SD tog en plats i finrummet, inte tagit de steg i den riktning som många med mig befarade skulle bli fallet. Istället har regeringen tillsammans med MP tagit ett kliv i motsatt riktining och skapat generösare regler.

Reinfeldts eget svar på frågan om det är ett demokratiskt problem att man driver en mer generös flyktingpolitik är tydligt:

339 000 har röstat på SD. Vi i alliansen har nästan tre miljoner röster, och vi lierar oss här med ett parti – Miljöpartiet – som är större än Sverigedemokraterna. Ett parti som har motsatt uppfattning än SD i den här frågan. Tillsammans representerar vi långt över tre miljoner röster. Vi är tio gånger större än vad SD är.

Det är intressant att läsa Reinfeldts teorier om varför många ledande Sverigedemokrater har en bakgrund i Moderaterna, men varför deras väljare i mycket högre grad är från andra kanten, och att han saknar Mona Sahlin i debatten om integrationen.

En inställning och en argumentaion som den Reinfeldt visar upp är viktig. Inte bara för att han själv säger det utan för att han är statsminister och i allra högsta grad är delaktig i hur politiken på olika områden, som berör integration, bedrivs.

Det finns enorma problem kvar att hitta lösningar på. Det finns ingen politiker i Sverige som har en komplett lösning på det hela, men jag ser i alla fall det som Reinfeldt för fram i den här intervjun som en mycket viktig garant för att inte backa in i SD-fällan eller göra det som Socialdemokraterna i olika avseenden har börjat fingra på.

Även om man inte gillar Reinfeldt rakt av så är det ändå en intressant intervju som i alla fall jag inte kan se är ett politiskt spel för gallerierna utan ett ärligt och tydligt ställningstagande på ett viktigt område där det, precis som på så mång andra, har varit Socialdemokraterna som tidigare varit de som har haft ledartröjan.