Medias namnpubliceringar i samband med brott har ingen linje

Jag har många gånger vid det här laget skrivit om hur media hanterar publicering av namn vid misstanke om brott och efter fastställda domar.

Det finns fall med "vanliga" människor som döms och det finns fall med kända offentliga personer som misstänks och döms.

Lärarmordet är ett exempel på "vanliga" människor där de dömda, trots skärpta domar, av media behandlas olika. Mannens identitet avslöjas redan efter tingsrättsdomen men kvinnan är fortfarande efter fastställd dom i hovrätten på 3,5 års fängelse anonym i samma tidningar.

Ola Lindholms identitet avslöjades i Expressen redan dagarna efter att han hade blivit ombedd att lämna ett urinprov. Sedan valde han att bekräfta sig själv och på näbbar och klor hävda sin oskuld.

Jag har ända sedan det första gången i våras när det stod att läsa om "radioprofilen", som misstänktes för sexuellt övergrepp, med nyfikenhet följt hur media har hållit en låg profil och ganska kortfattat rapporterat om fallet.

Jag har inte egentligen några synpunkter på att hans identitet inte avslöjas under resans gång även om det är grovt skilda sätt att hantera olika personer med vitt skilda påstådda brottsliga handlingar på.

Att "radioprofilen" är anonym under processens gång är säkert bra, men när domen faller och när han själv nu väljer att acceptera denna och ta sitt straff så är det faktiskt en gåta varför man fortsätter att kalla honom för "radioprofilen".

Det handlar om en sedan många år tillbaka mycket känd svensk profil i våra radioapparater och på scener runt om i landet. Det handlar alltså inte om en överdrift när han kallas för "radioprofilen". Han är verkligen en profil som de flesta över 30 år känner till mycket väl och som många har uppskattat sedan tidigt 80-tal.

Ställ detta i relation till Ola Lindholm, som förvisso säkert är mer känd det senaste decenniet än vad "radioprofilen" är, men som redan vid misstanke om ett ganska ringa brott blev uthängd på löpet, så kan i alla fall inte jag se rimligheten i det hela.

Det är möjligt att det finns en linje från Expressen och Aftonbladet, men det är inget som jag vare sig förstår eller kan få ett vettigt svar på från någon av dessa tidningar.