Juholts bubbla

Det är väl märkligt vilken synnerligen dålig förmåga till taktkänsla som Håkan Juholt gång efter gång visar prov på.

När det nu har lugnat ner sig en del i debatten kring honom och partiet så väljer han att frivilligt plocka upp bollen om bojkott av SVT för att dom i debatter med samtliga partiledare väljer att dela in det hela i en regeringssida och en oppositionssida. Han vill inte vara i närheten av SD och Jimmie Åkesson.

Diskussionen om själva sakfrågan skedde redan för någon månad sedan och där har jag inte mer att tillägga än vad jag skrev då.

Däremot är det som sagt mycket märkligt hur Juholt tycks resonera där han uppenbarligen vill diktera förutsättningarna i den statliga televisionens sändningar. Även om det nu inte är fri television fullt ut i verkligheten så är det ändå en gåtfull inställning. Hans uttalande som SR rapporterar om ser ut så här:

Och om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss.

För mig andas det prestige och att man tror sig själv kunna diktera villkoren för hur media ska bedriva sina seriösa utfrågningar.

Förlorarna på att Juholt och Socialdemokraterna inte finns med, om det nu blir så, är i första hand han själv och hans sargade parti.

Men det är faktiskt också en förlust för demokratin om landets största parti uteblir med resultat att svenska folket inte får en fullständig bild av hur det politiska landskapet ser ut just då. 

Juholt ska kanske vara extra glad över att Åkesson inte heller i år är bjuden på Nobelfesten så att han slipper sitta alltför nära honom där…