Juholts Facebook-dementi väcker fler frågor

Håkan Juholts framtid hänger på om hans felaktiga ersättningar för dubbelt boende bara har varit känt för honom sedan någon månad tillbaka eller om det är något som har funnits med i hans medvetande betydligt tidigare.

Han var mycket snabb ut i fredags och de flesta, inklusive mig själv, trodde nog då att det var något som han med den snabba pudeln skulle rida ut om än med skadat förtroende.

Det som sedan har skett är att rykten har fortsatt cirkulera som säger att felaktigheterna har varit kända betydligt längre och att en åtgärd borde ha skett mycket tidigare. Det som jag reagerar på är att det pekas på högt uppsatta källor i partiet.

Det tyder på att personer som inte har Juholt överst på sin popularitetslista nu tar chansen att sätta dit honom. Det som talar emot samma sak är att om man visste om felaktigheterna så borde dom tagit den chansen redan när han annonserade sin kandidatur som partiledare.

Vad som ännu senare, igår kväll närmare bestämt, gör det hela ännu mer märkligt är när Juholt själv på Facebook uttalar sig om den fortsatta ryktesspridningen. 

För det första måste det vara unikt att en partiledare för ett svenskt politiskt parti väljer att försöka dementera den här typen av påståenden via sin officiella Facebook-sida och inte gör det i ett pressmeddelande eller ett uttalande inför mikrofon eller tv-kamera. Ett tecken i tiden, men ett märkligt sådant i det här sammanhanget.

Det som jag också läser ut som mycket märkligt i hans Facebook-dementi är frågan om återbetalning. Juholt skriver så här:

För en mån sedan fick jag besked att jag gjort fel. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt, men förgäves. Igår sa Riksdagen att de inte hade ngt krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra.

Märkligheterna i dessa rader är några olika:

  • Om han sedan en månad tillbaka har gjort allt han kan för att göra rätt, varför agerar han först när det kommer ut i media?
  • Om riksdagen igår (läs: fredag) säger att de inte har något krav på honom, varför betalar han då?
  • Sist det allra mest märkliga. Om det nu är så att Riksdagen säger att dom inte har något krav på honom – varför betalar han då och varför i hela världen utgår han ifrån vad kvällstidningarna säger att han borde betala?

Jag får inte ihop det hela och lägger man detta till övriga oklarheter så kräver det nog mer än ett uttalande via Facebook.

Det går att hävda att alla begår misstag och att man inte ska jagas med blåslampa för olika saker. Det är säkert riktigt att det gäller att ha en balanserad syn på det hela och att vi inte förväntar oss at ha felfria politiker.

Men Juholt är partiledare och aspirant på att bli landets statsminister på samma vis som Mona Sahlin var under sin tid som partiledare och precis på samma sätt som hon också var när hon åkte på en stjärnsmäll på 90-talet med sitt slarv med kontokortsbetalningar.

Skillnaden här är att Juholt har tjänat pengar på sitt, medvetna eller omedvetna, beteende och det är där skillnaden ligger.

Att han med full bestämdhet hävdar att påståendena om att felaktigheterna varit kända mycket längre är det som kommer att avgöra hans framtid. 

Stämmer det hans säger så klarar han sig nog undan med ett naggat förtroende-kapital med allt vad det nu innebär både internt i partiet och gentemot väljarna.

Om det visar sig att hans kraftfulla dementi är felaktig, och att han visst vetat om felaktigheterna mycket längre, så kommer han att vara i ett läge där han med allra största sannolikhet antingen självmant måste avgå eller kommer att tvingas av partiet att avgå.

Och ikväll är det partiledardebatt i Agenda utan Håkan Juholt…