Juholt nobbar partiledardebatt i Agenda på grund av SD
Jag vet inte hur tankarna har gått, men i alla fall så har alltså Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommit fram till att man inte ställer sig i Agenda-studion på söndag för att möta regeringen i höstens partiledardebatt.
Orsaken är att man ska tvingas stå på samma sida som Jimmie Åkesson och därmed, gissningsvis, känner sig symboliskt samlade som en enig opposition.
Jag kan inte förstå hur man resonerar. Vi vet redan att de rödgröna inte längre är enade. Varför skulle vi helt plötsligt få för oss att S och SD står enade?
S, V, MP och SD är de oppositionspartier vi har i riksdagen.
M, FP, C och KD är regeringen.
Håkan Juholt och Socialdemokraterna har några turbulenta veckor bakom sig med interna stridigheter om deras skuggbudget. Juholt har dessutom idag fått göra en pudel för att han missat vilka regler som gäller för övernattningslägenheter.
För mig är det en glasklar uppdelning. Det är en debatt som sker när Alliansen har lagt sin budget och oppositionspartierna sina respektive egna budgetförslag. Det är regeringens budget ställt emot de andra partiernas som är högaktuellt.
Jag kan förstå att man inte vill kopplas samman med SD som en enhet, men jag är ganska säker på att det går att tydliggöra ändå. Tittarna är inte dumma i huvudet och om det inte skiljer mer mellan S och SD politiskt än att väljarna ser dom som så lika så är det en helt annan och betydligt djupare problematik för S än att tvingas stå på samma sida i en studio.
Läser man vad Imar Reepalu, partiets företrädare i Malmö, med benäget stöd av Morgan Johansson föreslår idag om temporära medborgarskap så minskar skillnaden mellan S och SD dramatiskt Nu ser Juholt till att ta avstånde ifrån detta. Vad annars skulle han göra? Men det är ändå framstående företrädare för partiet som står för dessa åsikterna.
Det finns också en argumentation som går ut på att SD röstar med regeringens förslag mellan varven och därmed borde ses som en del av regeringsunderlaget. Men det faller på sin egen orimlighet. Om det skulle vara grunden för att stå på samma sida som regeringen så skulle sannolikt alla partiledarna få stå på en lång rad på samma sida bordet.
SD har ett demokratiskt underlag att vara i riksdagen. Man är ett oppositionsparti. I vissa frågor röstar dom, precis som S gör, för regeringens förslag.
Det fokus som S, och V för den delen, nu får på sig på söndag är inte hur deras respektive budget ser ut. Istället kommer det att handla om ett fokus på varför dom inte är med.
Diskussionen om SD kommer inte heller att i första hand att handla om deras politik utan varför dom inte behandlas utifrån det demokratiska underlag som gör att man sitter i riksdagen.Var man står i en studio är viktigare än att argumentera emot deras politik.