En svensk arbetarrörelse med två skadeskjutna ledare
Håkan Juholt har gjort vad han kan för att få fortsatt förtroende från partiets Verkställande Utskott.
Det är inte ett unisont stöd utan tvekan man kan se utan ett stöd till Juholt för att han själv vill. Så tolkar i alla fall jag det som igår uttalades från ledamöter i VU.
Precis som jag skrev i min korta kommentar igår så har Juholt under den senaste veckan visat upp en oerhörd styrka. Samtidigt har jag svårt att veta om det drev vi nu sett skulle vara ett drev utan motstycke i svensk politiskt historia.
Personligen har jag svårt att se något som kan mäta sig med det Mona Sahlin fick utstå i mitten av 90-talet och det går inte att komma förbi frågan hur en kvinna i samma läge som Juholt varit den här veckan. Kanske är det ändå Juholts oerhörda styrka att vilja, och inte att han är man, som avgjorde trots allt.
I det drev som pågått måste jag ändå säga att politiska motståndare rent generellt har varit mycket mer avvaktande och undvikit att gå med i drevet på det vis som vi har sett prov på tidigare.
Det är positivt samtidigt som det nu gäller att inte se Juholt som ofarlig. Det gäller att fokusera på sin egen utveckling istället.
Sedan är det ju fortfarande så, trots ett fortsatt stöd från VU och en nedlagd förundersökning, att vi fortfarande inte fått klara och tydliga besked på några av dom punkter som varit föremål för drevet. För det är fortfarande så att om inget ytterligare hade framkommit efter föregående fredags (7 oktober) pudel av Juholt så hade vi inte heller fått se det gå så långt som det gjorde fram till gårdagens långa och mödosamma möte.
Problemet nu är inte huruvida Juholt har fortsatt förtroende från partiets VU. Utmaningen ligger för det första i att lyckas skapa förtroende ute i landet, bland gräsrotsmedlemmar i partiet, på den resa som han ska genomföra och till sist, det allra viktigaste, att få svenska folket att känna förtroende för ord som inte riktigt stämmer med hur man själv klarar av att hantera vardagliga frågor.
Politiskt är frågan om förslaget till tillfälligt medborgarskap, som Ilmar Reepalu och Morgan Johansson kom fram med 7 oktober, något som vi som väljare definitivt måste få svar på. Är Socialdemokraterna och snurrar i SD-land eller hur ser det ut?
Att han visar styrka går inte att komma ifrån. Samtidigt så har inte den styrkan räckt för att hålla styr på partiet och de ord om en förändrad politik som han har pratat om sedan tidigt i våras visade sig i skuggbudgeten inte alls vara ett så stort steg ifrån vad Alliansen står för.
Styrkan måste han också använda på rätt sätt. Under veckan har den kommit till sin rätt, men gentemot väljarna gäller det att styrkan inte övergår till att ses som en arrogant partiledare. Styrka är inte bara att utåt verka stark. Det är i mycket högre grad att lyckas styra och omforma ett parti som nu är i ännu större kris än efter valet för ett år sedan.
För svenska arbetarrörelse så står man nu med en partiledare för Socialdemokraterna, som är kraftigt försvagad både i partiet och i människors uppfattning, och sedan flera år tillbaka med en ordförande för LO, Wanja Lundby-Wedin, som redan innan valet 2006 var reducerad att inte med trovärdighet kunna delta i debatten på samma vis som tidigare.
Det är med två mer eller mindre skadeskjutna ledare som svensk arbetarrörelse ska resa sig på nio och lyckas med en uppryckning som kommer att kräva enormt mycket. Med tanke på hur Håkan Juholt både som ledare och med senaste veckans drev i bagaget, har hanterat sin första tid som partiledare så är oddsen rejält emot honom och partiet.
Utrymmet för fler fadäser, enbart sett till politiken, är inte stort och utrymmet för någon mer tveksamhet i hur han hanterat olika privatekonomiska intressen är uttömt.
Men om han lyckas transformera den styrka vi har sett under veckans gång till sin roll som ledare för partiet och utmanare till statsministerposten så kan det vända snabbt.
Personligen har jag mycket svårt att få ihop styrkan han uppvisar med de tveksamheter som jag fortfarande inte har fått tillräckliga svar på. En ursäkt måste ha täckning för att kunna accepteras och jag tycker att det finns alldeles för många oklarheter för att köpa det.
Jag är helt enkelt inte övertygad om att det "djupt ångerfulla" han uttrycker är äkta. Inte så länge förklaringarna sviktar som de gör.
Partiet hade säkert inget annat val i det här läget. Men det har väljarna och det är slutligen där som allt avgörs. Det är många politiska frågeställningar som kommer att vara svåra att hantera utan att innehållet i drevet poppar upp hos politiska motståndare och hos svenska folket.
För om detta drev är värre än det mot Sahlin så vet vi alla hur hon egentligen aldrig lyckats skaka av sig detta i människors medvetande
Även om jag inte sympatiserar med Socialdemokraternas nuvarande politik så är det inte med skadeglädje jag har följt vad som skett. Jag går hela tiden och väntar på att dom ska ta sig i kragen och lyckas skapa något nytt och spännande och jag ser partiet som viktiga för Sveriges utveckling.
Om inte som regeringsparti så i alla fall i en roll som pushar nuvarande regering framåt i olika viktiga frågor. Just därför är det som nu skett olyckligt även för Sverige som nation.
Uppdatering:
I Socialdemokraternas budgetmotion står det så här:
”Socialdemokraternas ekonomiska politik bygger på tydliga moraliska principer om att man skall göra rätt för sig. Vi vill etablera ett samhällskontrakt som förutsätter att den enskilde kan vara trygg i att det offentliga gör allt som står i dess makt för att skattemedel används på det absolut mest effektiva sättet. Men genom samhällskontraktet förbinder sig också den enskilde att i moralisk mening, utöver det som lagen reglerar, ta ansvar för att inte överutnyttja de tjänster som det offentliga tillhandahåller.”
I dessa meningar ligger en stor del av Juholt dilemma. När orden inte överensstämmer med de egna handlingarna så uppstår en problematik i trovärdigheten och inte minst då när det är partiledarens trovärdighet det handlar om.
Uppdatering 2:
Peter Jungerfelt har funderat kring etik/moral.