Diktator nummer tre har slutgiltigt detroniserats

Det finns nog inte någon om hade tagit på allvar om det för ett år sedan hade påståtts att i tur och ordning Ben Ali, Hosni Mubarak och Muhammar Ghadaffi skulle ha störtats och inte längre vara kvar vid makten i sina respektive länder.

Nu har detta skett på tio månader under innevarande år och det har öppnat upp nordafrika för något helt annat än det som såg cementerat ut för bara ett år sedan. 

Ghadaffi var redan störtad och driven på flykt när han idag hittades och i strider dödades. Men precis som i fallet med Saddam Hussein var det en symboliskt mycket viktig del i processen att han återfanns och inte kunde fortsätta att leva som en mytbild.

Trots allt det positiva som har skett så finns det enorma hinder att hantera för att skapa länder av stabilitet och trygghet i dessa tre länder som har befriats från sina diktatorer. I Egypten är det bara en vecka sedan sammandrabbningar i Kairo visade prov på just detta och hur Libyen nu ska gå vidare när diktatorn är undanröjd är säkert ingen enkel match.

Den 11 februari 2011, när Mubarak tvingades bort, var en historisk dag i Egypten.

Den 20 oktober 2011 är det datum som vi kommer att komma ihåg som Libyens slutgiltiga frigörelse från en man som styrt landet med järnhand i 40 år.

Ghadaffi var mannnen som under många år symboliserade terror i vår absoluta närhet med Lockerbie-kraschen och en rad andra uppstudsiga ageranden gentemot USA och Nato i minnet. Men han var också mannen som helt plötsligt tycktes rumsren igen och figurerade sida vid sida med europeiska och amerikanska ledare innan han helt plötsligt blev ett odjur igen när allt motstånd ilandet briserade.

Nu ska en enad front som arbetat för att få bort en diktator omforma sig till delar av ett nytt land och där motsättningar och olika syn på hur landet ska styras istället ska hanteras

Till allt det som skett i nordafrika kan vi lägga att Usama bin Ladin och ytterligare högt uppsatta Al Qaida-ledare har dödats och det sammantaget gör 2011 till ett historiskt år på absolut samma nivå som 1989.