Billströms bostadstrixande lika förkastligt som Juholts

Det finns fortfarande frågetecken i Håkan Juholts ihåliga försvar för de ersättning han fått för sin "övernattningslägenhet". Tydligen har media släppt dessa frågecken för vinden.

När det istället handlar om Tobias Billström och hur han är skriven i Malmö samtidigt som familjen är skriven i Hammarby Sjöstad med resultat att Billström kan kvittera ut närmare 7 000 kronor per månad för att övernatta tillsammans med sin familj.

Även om det här inte finns några felaktigheter i hur ersättningen har beräknats så är detta ett tydligt exempel på ett regelverk som inte är rimligt. I alla fall är det inte rimligt att kunna göra så som Billström gör. 

Hade det varit tvärtom, att han och familjen var skriven i Malmö, och att han på det viset kvitterat ut pengarna för att ha en lägenhet i Stockholm så hade det varit en annan sak. Nu ser det mest ut som ett sätt att behålla ett boende i Malmö utan att det kostar nämnvärt.

Låt oss hoppas att det inte också kommer fram att Billström hyr ut sin Malmö-lägenhet i andra hand.

Även om det som sagt inte här finns några felaktigheter så handlar det ändå om att man själv rimligtvis måste vara fullkomligt medveten om vad det är man gör. Det handlar om vilka signaler man sänder ut som visar på en avgrund till hur de allra flesta av oss kan göra.

Tanken bakom att man på vissa positioner, exempelvis som riksdagsledamöter, ska kunna ta ett sådant uppdrag med kompensation för dubbelt boende har jag ingenting emot. Men när en Juholt och en Billström har valt att agera på det vis som skett och sker så underminerar det acceptansen för övriga.