Västerbottens-Kuriren vill ge läsarna mer öppenhet och mer möjligheter

När ett antal av de stora tidningarna i veckan radikalt ändrade sin hantering av läsarkommentarer på sina sajter så gav det en debatt i olika riktningar.

Själv bloggade jag om att det bara blottlägger hur oerhört ointresserade de har varit av att ta tag i ett problem som har varit blottlagt och uppmärksammat i så många år.

En som beskriver det hela annorlunda än de som i veckan agerade är Ingvar Näslund på Västerbottens Kuriren som i en anda av Jens Stoltenberg uttrycker det så här:

Istället för att sätta krut på hur debatten på nätet på ett klokt sätt kan öppnas upp och bli bättre, blev det lite av en tävlan i vem som kan sätta bäst begränsningar.

Jag tycker det är synd.

Strävan måste ske i den andra riktningen. Vi behöver MER öppenhet, MER möjligheter för alla att komma till tals. Inte tvärtom.

Att avarterna måste bort är självklart. Påhoppen, de raljanta slängarna, rasismen. Inget av detta ska publiceras på någon sajt.

Nätet har dock varit en välsignelse för den öppna debatten.  Tänk tillbaka. För mindre än tio år sedan var det endast på debatt- och insändarsidorna läsarna fritt kunde ge luft åt sina åsikter.

Mer öppen het och mer möjligheter är hans och tidningens filosofi. Det tycks också hela tiden ha tagit det ansvar för vad som skrivs i kommentarsfälten och behöver därmed inte ta till några dramatiska byggen av murar av olika slag för att få kontroll över sin egen situation.

En sund och ansvarstagande inställning till det hela.

 

Tipstack till Tomas Nyberg som länkade på Facebook.

Uppdatering:

Även Brit Stakston skriver bra i ämnet.