Mats Odell = garanterad plats utanför riksdagen 2014

Göran Hägglund är en trevlig partiledare, men uppenbart har han inte den förmåga som krävs för att internt förändra partiet och behålla viktiga personer som krävs för partiets förnyelse. 

Jag är förvånad över att han i valet förra året inte lyckades att locka fler väljare samtidigt som att det inte finns någon självklart efterträdare. 

Maria Larsson var ju en motkandidat till Hägglund en gång i tiden, men har inte övertygat i sin roll som minister. Inte minst har hon fått ta smällen i den senaste debatten om ersättning till utsatta barn.

Men när Kristdemokraterna i Stockholms och Uppsala län nu på allvar tycks ha nominerat Mats Odell, som motkandidat till Göran Hägglund vid rikstinget i januari 2012, så förstår jag ingenting. 

Mats Odell må vara en kompetent politiker med stor rutin och han överraskade även på mig i rollen som finansmarknadsminister under förra mandatperioden.

Men därifrån till att på allvar komma fram till att han skulle vara ett bättre alternativ att leda Kristdemokraterna i ett förändringsarbete inför supervalåret 2014 låter för mig som ren desperation från ett parti på randen till att ramla ur riksdagen.

Just nu lutar mycket åt att Göran Hägglund kommer att få krypa ut med svansen mellan benen vid rikstinget i januari, men om man inte har något bättre alternativ att nominera än Mats Odell så byter man bara till sig en garanterad plats utanför riksdagen efter valet 2014.

Min gissning är istället att man använder Mats Odell, och Alf Svensson i bakgrunden, för att så snart som möjligt under hösten få Hägglund att ta ett för dom positivt beslut. Därefter utgår jag ifrån att det finns andra förberedda alternativ att presentera som har större förmåga att att kunna ta Kristdemokraterna in i framtiden.

Följer man trenden att försöka få fram en yngre partiledare så kanske svaret finns bland tidigare KDU-ledare – Ella Bohln, Charlie Weimers eller Jakob Forssmed?