Imamer och rabbiner behövs i det offentliga rummet

Ett snabbt först konstaterande är att det inte finns någon som helst relevans att Riksmötets öppnande ska innehålla en gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.

Men när sedan Jimmie Åkesson får lägga ut orden i SvD om det faktum att en imam och en rabbin ska delta i morgondagens gudstjänst så är det ytterligare en tydlig signal om var den skarpa linjen går och hur intolleransen ser ut.

Det handlar inte om traditioner som det hänvisas till. För precis som Niklas Dougherthy skriver så är gudstjänsten vid riksmötets öppnande inte något återkommande längre tillbaka än 1975. Det handlar istället om en klang i texten som bottnar i en syn på människor som inte bygger något positivt.

Rubriken till texten är "Fel att politisera besöket i kyrkan".

Det som är grundläggande fel är att det innehåller en gudstjänst i riksmötets öppnande och jag skulle snarare i normala fall vilja vända på det och istället sätta rubriken "Fel att kyrkligifiera riksmötets öppnande".

Men trots detta så ser jag inte minst detta år en stor vikt i att företrädare för olika religioner i Sverige visar upp en samlad front för att gemensamt vara med och förebygga vad som förebyggas kan från deras sida.

Det handlar om att det inte sker en radikalisering i någon riktning oavsett om det handlar om en muslim, en jude eller en fullkomligt galen kristen norrman som begår fullkomligt obegripliga handlingar som grundas på en människosyn som Jimmie Åkesson tidigare har trampat omkring i och som han fortsätter att göra detsamma med dagens text.

Det gemensamma arbetet för att inte fortsätta föda nya galningar har en given plats vid riksmötets öppnande även om det nödvändigtvis inte behöver ske vid en gudstjänst för jag ska vara nöjd.