Federley försöker lyfta integritetsfrågorna

När Fredrick Federley på DN Debatt, tillsammans med Lena Ek, i samband med 10-årsdagen av attentaten mot WTC och Pentagon väljer att prata om att det öppna samhället har retirerat de senaste decenniet så vet jag att det av många i Sverige uppfattas som något av en provokation att komma från just honom.

FRA-debatten i Sverige och det faktum att ett tufft tryck på enskilda riksdagsledamöter till slut ledde till att nästan alla, inklusive Federley, var med och röstade igenom FRA-lagen.

Federley var en av de centerpartister som ändrade sig och röstade för lagen och Annie Lööf, blivande partiledare, var en annan. Federley säger att han gjorde det efter att ha fått igenom samtliga de ändringar han krävde 2007. Trots detta lever uppfattningen om ett svek kvar.

Men om vi nu väljer att bortse ifrån vad som faktiskt hänt och försöker se vilka möjligheter det finns att göra något rätt istället. I det perspektivet är dagens debattartikel synnerligen intressant med tanke på att Centerpartiet om några veckor kommer att ha just Annie Lööf som partiledare, med Lena Ek kvar i partistyrelsen och med Fredrick Federley som ny i densamma.

Om Centerpartiets ambitioner, med tydlig kritik även internt mot vad som har hänt, är vad som går att läsa idag så finns det ett alternativ i Alliansen som har för avsikt att ta upp integritetsfrågorna på agendan igen vilket är extremt välkommet.

Det finns i alla fall inget annat alternativ i riksdagen som tar upp frågorna och driver det hela. Piratpartiet kommer att få extremt svårt att få något som helst utrymme och luften hos andra liberala projekt som eventuellt skulle kunna resultera i partibildning ser inte heller så ljus ut. 

Precis som det finns mycket i övrigt att bevisa för Centerpartet, och de högt ställda förväntningarna på Annie Lööf, så handlar det givetvis om att bevisa att detta inte bara är en debattartikel en stund innan partistämman. Men om det är en centerpartistisk linje vi nu ser grunden till så kanske det är en gryning i en dyster fråga de senaste tio åren. 

Andra bloggar om , , , ,