Minnen och konsekvenser av 11 september-attackerna
Ett par dagar kvar till tioårsdagen sedan terrattackerna mot USA med flygplan som kraschade in i tvillingtornen och lite senare även i Pentagon.
Det finns så många olika sätt att se på detta, men att det är en dag som förändrade vår verklighet, och även vår vardag i Sverige, är jag säker på.
De följdverkningar som attentaten fick lever vi fortfarande mitt i, med ett krig i Afganistan som fortfarande pågår och en rad andra avslutade eller pågående processer som har sin grund i den elfte sepember.
Världen har förändrats och vardagens förutsättningar även för oss i Sverige har också blivit annorlunda.
När det första planet hade flugit in i ett av tvillingtornen så började bland annat CNN att omedelbart följa händelseutvecklingen på Manhattan. När det andra planet, i direktsändning, flög in i och nästan rakt igenom det andra tornet så var det både en spektakulär och historisk händelse i tv-historien.
Till en början spekulerades det i om det var något fel på navigationsutrustningen som flygtrafiken använden, men ganska snart slogs det bort och inte minst när även Pentagon i Washington utsattes för vad man först sa var en bom men som även det visade sig vara ett plan.
Där och då smög sig hela den frågeställning om terrorism, som vi fortfarande lever med, igång på allvar. George W Bush avbröt sitt skolbesök i Florida, alla flygplatser i USA stängdes och en stund senare rasade det av tvillingtornen som träffades sist samman i ett enormt moln av rök. Explosion sa man först på CNN, mest för att man inte såg att det faktiskt rasade, men ganska snart förstod man att det faktiskt totalhavererat.
När sedan det andra tornet precis innan halv elva på förmiddagen också rasar så är det mest spektakulära terrordådet och det som utan tvivel har fått allra störst följdverkningar för en hel värld ett faktum.
Det går att se hela utvecklingen så som CNN rapporterade den dagen för tio år sedan genom att titta på YouTube och de filmer i 18 olika delar, döpta till "CNN 9/11/01 – World Trade Center" som emscrazy001 har lagt upp.
Även om hela händelseförloppet är fascinerande att se sig igenom även nu så återfinns några av de mer spektakulära momenten i del 2, ungefär 3:30 in, när det andra planet i direktsändning flyger in i det andra tornet och i del 11, 3:20 in, när det andra tornet faller samman, det som först träffades, framför ögonen på en nästan förstummad kommentator.
Den elfte september 2001 är födelsedagen för Kriget mot terrorismen. Det är ett krig som inte alls har gått enligt planerna och som har fått så många nya grenar på sitt träd. Jakten på terrister har givit så många så felaktiga motiv att införa inskränkningar mot människor på ett svepande och godtyckligt sätt. Det finns säkert ett mått av bister verklighet som vi får acceptera, men alldeles för mycket har skett med elfte september 2001 som ursäkt både i USA och i övriga världen.
Jag är den första att skriva under på att uppmärksamhet för olika typer av katastrofer runt om i världen har ett skevt fokus. Vi väljer att se det som ligger oss närmare än andra saker vilket i sig är en mänslig reaktion. 9/11 spelar på just detta och samtidigt som det var just USA som drabbades så skedde det på ett så makalöst uppseendeväckande sätt, med världens tv-tittare parkerade framför ett historiskt skådespel i realtid som vi aldrig tidigare skådat, och på en plats som jag tror att få hade förväntat sig att något liknande skulle kunna hända. Det är en mix av alla dessa ingredienser, kryddad med amerikansk patriotism, som gör det till vad det blev.
Till detta kommer sedan resten av historien med de krig, fångar på Guantanamo-basen, rädslan för fler terrordåd som också har skett på en rad platser, den oresonliga tonen gentemot allt som har med muslimer och islam att göra och den jakt på Usama bin Ladin som fick sitt slut först i våras.
Om vi ser till oss här i Sverige, och går tio år tillbaka i tiden så hade vi förmodligen skrattat åt en rad av det som idag är något "normalt" i vardagen. På gott och ont, men mest på ont och till priset av inskränkningar i den personliga integriteten och ett högt ekonomiskt pris.
Vi har tvingats på ändrade tillvägagångssätt och vi har blivit varse att den svenska staten minsann inte håller stången, nu heller, gentemot stora mäktiga nationer och dess påtryckningar.
Vi har fått restriktioner om hur stor mängd flytande vätska vi får bära med oss genom säkerhetskontrollerna på flygplatserna. Allt bagage röntgas numera. Vi har sett hur övervakningshysterin har fött FRA-lagen och vi har sett hur tillgångar har frysts för människor boendes i Sverige enbart för att det funnits en vag misstanke om någon form av beröringspunkt med terroristelement och vi har sett hur den svenska regeringen, under ledning av Göran Persson och med benäget godkännande av Anna Lindh, tillät amerikanska myndigheter att hämta och utlämna två misstänkta terrorister till Egypten.
Vi har egentligen inte en aning om hur det hade sett ut i världen om vi inte hade fått uppleva det som skedde med World Trade Centers tvillingtorn den 11 september för 8 år sedan.
Det enda vi vet säkert är att det inte hade sett ut som det nu gör och att denna soliga och klara september-morgon på Manhattan var en historisk brytpunkt. Den skakade om oss och vår världsuppfattning på ett sätt som fortfarande påverkar människor påtagligt runt om i världen.
2 752 människor dog officiellt till följd av terrorattentatet med två flygplan. Hur många ytterligare som har dött till följd av denna handling tror jag inte det är någon som kan överblicka. Inte minst gäller detta i Afghanistan där det fortfarande dödas människor varje dag som en direkt följd av 9/11. Vissa gör det just därför att de är terrorister men de allra flesta där dör, precis som på Manhattan, utan att ha någon som helst del i terrorismen.
Sammanfattningen är att vi snabbt fick en ny omvärld att förhålla oss till. En värld som i alla avseenden är mer på vakt mot allt som är okänt och inte riktigt passar in i mallen. Allra mest har det självfallet drabbat muslimer i Sverige och runt om i världen.
Ivern att ha kontroll och kontrollera andra har ökat högst avgörande de senaste 8 åren. Tyvärr finns det inte så mycket som tyder på en positiv tillbakagång till en mindre misstänksam värld.
Läsvärt:
New York Times artikel Remembering at future that many feared från 2009 som beskriver hur New York har förändrats efter 9/11, men att förändringen inte på något vis är så nattsvart som många befarade dagarna och veckorna efter terrorattacken.
Uppdatering:
Göran Fröjdh skriver om sin syn på de tio åren som har gått. Han pekar bland annat på de absurda säkerhetsprojekten som genomförts och pågår i USA. Han tar upp några exempel:
- I Keith County, Nebraska, med 8.000 invånare, oroade sig myndigheterna för att en Al-Qaida-cell skulle lasta sprängämnen på en motorbåt och spränga en damm. Så Homeland Security betalade för inköp av modern dykarutrustning, undervattensstrålkastare och -radio samt en snabbgående ribbåt med sonarutrustning så att botten på dammen skulle kunna kartläggas i jakten på terrorister.
- Mitt ute på prärien, i Cherry County med 6.148 invånare, satsades tusentals dollar för att avvärja biologisk krigföring – mot kor…
- I Glendale, en förort till Los Angeles, fruktade polisen att militanta islamister skulle gå till anfall mot DreamWorks eller Disney Campus – lösningen blev att köpa en nio ton tung pansarbil komplett med kanontorn till en kostnad av ett par miljoner.
Andra bloggar om 9/11, elfte september, terrorism, usama bin ladin, george w bush, usa