Polisens syn på sociala medier är på Ines Uusmann-nivå
SvD driver sin kampanj kallad Brottsplats: Sociala medier (eller om det var Facebook?) och samtidigt fyller även Borås Tidning på med sin beskärda del av vilka följder vårt facebookande får.
För det första är det inte alls konstigt att antalet polisanmälningar, som har en anknytning till Facebook, har ökat från 33 st 2007 till 1554 st förra året. Det följer i stort sett den flytt ut till Facebook och andra sociala medier under samma period.
Problematiken ligger inte i första hand i att sociala medier existerar och successivt har blivit var mans redskap i vardagen. Det stora bekymret är att polisen och andra delar av samhället inte har hängt med i utvecklingen och har kunskap och resurser att bevaka ett område som knappt existerade för 5 år sedan. Artikeln i dagens Borås Tidning illustrerar detta på ett mycket tydligt sätt.
Det är nästan så att man kan få för sig att polisen totalt sett lever i en värld som andas Ines Uusman och hennes snack om att internet var en fluga. Samtidigt så lyser det igenom att det inte handlar om den enskilda polismannen. Det handlar om en ledningsfråga där man inte alls har förstått, och lyssnar på, vad det hela handlar om och vilka möjligheter man själva har.
Fredrik Wass skriver i SvD att vi i framtiden inte kommer att behandla Facebook, och andra sociala medier, så som sker idag. Vi kommer att behandla nätet som en del av samhället skriver han.
Personligen har jag mycket svårt att förstå att polisen och andra viktiga samhällsresurser inte redan nu gör detta utan istället gör om samma misstag med nätet och sociala medier som samhället har gjort med så många andra saker när de varit nya.
Istället för att analysera det hela så målas farligheten upp och begränsningar ska införas. Människor ska skrämmas till återhållsamhet istället för att använda något som till allra övervägande delen är något positivt och en del av nuet och framtiden.
Polisledningen borde släpppa Ines Uusman-tankarna och börja lyssna på sina polismän och kvinnor som garanterat har betydligt bättre koll på vad det hela handlar om. Det är inte alls säkert att det krävs större resurser utan snarare en omfördelning av resurser från gammaldags till nytt spanings- och förebyggande arbete.