Pistorius borde inte fått starta i friidrotts-VM

Nu blev det inte någon final för Oscar Pistorius på 400 meter vid VM i Dageu och tur är väl det.

Om ni nu inte vet vem denne Pistorius är så är båda hans ben amputerade och han springer med kolfiberproteser med vilka han lyckats klara kvalgränsen till VM och tagit sig ända till semifinalen.

För min del så förstår jag inte hur det är möjligt att han får delta i VM alls.

Han gör givetvis en fantastisk prestation som lyckas springa så fort som han nu gör med proteser på båda benen. Inget snack om den saken.

Men det finns en solklar gränsdragning här som handlar om vad det är som gör att han kan springa så fort som han gör. Svikten i proteserna skapar en effekt som inte är möjlig för ett par vanliga ben att klara av och därmed drar han fördel av något som inte konkurrenterna kan använda.

Det märks så tydligt att det är på detta viset. Pistorius tappar ganska rejält de första 100 metrarna innan han faktiskt springar ikapp resten av fältet fram till 300 meter. 

Samma typ av hjälp, som inte är en effekt av den mänskliga kroppen, skulle i en rad andra grenar i friidrott kunna få enormt märkliga effekter och göra just friidrotten till en exprimentverkstad för bäst utformade hjälpmedel.

Hur skulle det exempelvis se ut med rätt utformade benproteser i längdhopp och höjdhopp eller en armprotes i kulstötning?

Jag har ingen aning om exakt vilka effekterna skulle kunna bli, men att det då inte längre handlar om samma sak längre är jag helt övertygad om. 

Det är absolut inte doping det handlar om, absolut inte, utan om otillåtna hjälpmedel på ett annat plan som tar en idrottsgren och gör den till något annat.

För övrigt är det fullkomligt obegripligt att idrottsmän dömda för doping får komma tillbaka och tävla igen. Att dom kan med att ställa sig på startlinjen igen är en annan gåta. Jag hade skämts ihjäl.