Indragna skattesänkningar kräver fortsatt fokus på utsatta grupper

Det går att spekulera i oändlighet om orsaken till Moderaternas besked att inte driva igenom det femte jobbskatteavdraget och ytterligare sänkning av skatten för pensionärerna.

Skeptikerna kan säga att det enbart är ett svepskäl för att slippa bli nedröstade i riksdagen under hösten, men i grunden måste ändå en nykter syn på det vara att Alliansen tar sitt ansvar för det totala läget när osäkerheten i den globala ekonomin nu har ökat så dramatiskt.

Och även om det nu är så att det till viss del skulle handla om att undvika ett nederlag i riksdagen så tycker jag nog att det är fullt rimligt för att säkra andra delar av ekonomin i första hand.

Men det kräver också att man fortsätter vara tydliga och kunna visa upp bevis för att man aktivt arbetar för att hitta lösningar på de problem som i första hand drabbar utsatta grupper i samhället på ett orättfärdigt sätt. Där får inte någon kris visa sig först av allt.

Lyckas man med det samtidigt som man, ännu en gång, lyckas ta det ansvar för Sveriges ekonomi som Anders Borg är så bra på att trycka på, så ligger det en mycket bra grund inför valåret 2014.