SvD ska granska Facebook (eller om det nu var sociala medier)

Med konstaterandet att "över fyra miljoner svenskar har ett Facebook-konto" och att "när ett fenomen blir såpass populärt drar det självklart till sig kriminalitet i olika former" stampar SvD idag igång sin granskning Brottsplats: Facebook.

På Facebook-sidan har man dock valt att kalla det för Brottsplats: Sociala medier istället. Kanske för att just Facebook inte skulle ha avvisat sidan, vad vet jag.

image from d.pr

image from d.pr

I alla fall så finns det redan en gedigen genomgång av en del av granskningen. Inbrott på grund av sociala mediers negativa påverkan skrev Christofer Laurin ett långt inlägg om redan i början av månaden.

Där konstateras det som jag själv tidigare har bloggat om och som även kan läsas ut av diverse statistik.

Det handlar om skrämselpropaganda och, utan att kunna leda det i bevis, så finns det även starka indicier om att detta sker i rent vinstintresse där säkerhetsbranschen, med allt vad det nu innebär i ett hem från larm till lås, givetvis ser stora möjligheter att tjäna pengar på människors rädsla.

Fredric Karén i SvD konstaterar följande:

För några veckor reste jag med familjen till Värmland. Vi stannade i Västerås för att äta hamburgare på Mc Donalds. Jag fick några mikrosekunder över i kön och passade på att checka in mig själv på den aktuella restaurangen. Om någon velat göra inbrott i vårt hus skulle det alltså varit en enkel match att konstatera att vi var över tio mil hemifrån.

Om det är denna journalist som ska hålla i trådarna när SvD granskar Facebook (eller om det nu ändå var sociala medier) så tyder det på en rejäl lucka i kunskapen om just Facebook och vilket eget ansvar man har. 

Det är självfallet inte så som han beskriver risken med en incheckning på McDonalds i Västerås.

För precis som jag redan konstaterat är det så att om du sköter ditt Facebook-konto och inte delar med dig av allt till alla så är chansen/risken att en uppdatering där gör att du också bjuder in en tjuv till ditt hem inte större än om du står och pratar med någon om dina semesterplaner i mataffären, på torget eller med dina grannar som sedan råkar nämna detta för någon mindre lämpad person. 

Det är viktigt med en debatt om det mesta i samhället som berör och engagerar människor. Facebook, och sociala medier i övrigt, är något som i allra högsta grad är viktigt att granska och debattera.

Men om det ska ske så kan inte utgångspunkten vara att, så som Aftonbladet gjorde med sin granskning av den svenska skolan, utgå ifrån att bara hitta negativa följder i ett stort hav av positiva energier och annat som ger människor ett enormt stort mervärde i vardagen.

För övrigt så måste man gilla SvD Granskar på Facebook innan man kan kommentera något som skrivs där…