Hatkommentarer hos @AliEsbati även efter #Utøya

En vecka efter #oslo och #Utøya pågår en debatt och ett samtal om enormt spridda delar av vad som skett.

En del är hatet på nätet som förekommer i kommentarsfält, så snart man snuddar vid vissa ämnen, och hur olika forum hanterar frågeställningar.

Ali Esbati var en av de som fanns där på Utøya förra fredagen och som lyckades gömma sig och komma undan med livet i behåll.

Trots allt som skett och att han var en av de som fanns där så får han nu motta kommentarer på sin blogg som uttryckligen talar om för honom att man hoppas han har lärt sig en läxa:

"Så, här har vi en galning som använder sig av utomparlamentariska metoder…Metoder som gillas av vänsterpartiet…. Nu kanske du vet hur det känns att bli utsatt för vänsterns attacker när du själv har blivit attackerad av samma metoder…"

Att det den här gången "bara" är en sådan kommentar som Ali Esbati fått ta emot och att den, faktiskt, är ganska lindrig i förhållande till hur uppläxningar kan se ut när ämnen som drar igång för vissa mycket känsliga ämnen där den enda vägen, i deras ögon, är det som med alla medel ska framhållas i kommentarerna.

Ett annat exempel är kommentarerna efter den debattartikel som Anders Österberg, ledamot förbundsstyrelsen SSU, och Jonas Bergström, ordförande Ung Kristen Vänster, skrev i Borås Tidning för någon dag sedan.

När den här typen av kommentarer kan dyka upp efter vad som skett så visar det med all önskvärd tydlighet att det krävs en enorm gemensam ansträngning, över alla gränser, för att hitta en annan väg än den beprövade för att trycka tillbaka de troll som bara väntar på att avancera framåt i debatten igen.

Jag har inte speciellt mycket gemensamt med Ali Esbati politiskt, men i vad som nu pågår står vi enade.