DSB:s totala oförmåga att personalplanera sin trafik för Västtrafik

Det är bra att Lars Bäckström, vd på Västtrafik, så tydligt går ut och markerar ett kraftigt missnöje över den situation som har uppstått när DSB, som driver stora delar av tågtrafiken för Västtrafik, totalt har misslyckats med sin planering.

Det handlar om att man "missat" att ta in semestervikarier när ordinarie personal gick på semester i fredags. Bara i helgen har detta resulterat i ett 70-tal inställda tåg runt om i regionen.

Det är självfallet fullkomligt obegriplig hur man kan missa att ta in sommarpersonal när ordinarie personal går på semester. Det handlar in om en person som missats. Det handlar om att ha missat så att det påverkat runt 70 avgångar.

På sin egen sajt skyller man dessutom, istället för att ta på sig ansvaret, på andra faktorer.

Sommaren är en bekymmersam period rent planeringsmässigt då det uppstår brist på lokförare när semestrarna sätter igång. Vi arbetar kontinuerligt med att anpassa bemanningen, bl a genom att erbjuda personal ersättning för att flytta sina semestrar till i höst. Vi kommer nu att sätta särskilt fokus på detta, för att bemanna upp veckorna 29-32. Vi ser även på möjligheterna att sätta in extra ersättningstrafik i form av bussar under denna period.

Att i vecka 27 börja planera bemanning för vecka 29-32 med den vetskap om svårigheten att få tag på personal över sommaren visar på en total oförmåga att göra vad uppdraget säger. Det kan knappast vara en överraskning att juli är den månad när flest i Sverige har semester.

Mitt tåg 17.22 gick iväg med bara 3 minuters försening. Andra tåg har även idag ersatts med bussar. Tur att det är semester om fyra dagar…