Den ofattbara massakern på engagerade ungdomar

De ofattbara bilderna från Oslo har idag helt övergått till något ännu mer obegripligt.

Vittnesmålen och bilderna från Utøya är omöjliga att fullt ta in och tangerar snarare att kopplas till en amerikansk actionfilm.

Det finns många som har bloggat om vad som skett. Några av de allra mest läsvärda är Niklas Dougherty (Blogge), Emanuel Karlstens olika inlägg och Torbjörn Jerlerups mycket intressanta syn på det hela som även tas upp i norska Aftenposten nu ikväll.

Allra mest läsvärt, eller hur man nu ska uttrycka det i detta sammanhanget, är ögonvittnesskildringen som Prableen Kaur delar med sig av här.

Några andra reflektioner om det senaste dygnet är hur enögda så många så kallade expert var innan det stod helt klart att det var Anders Behring Breivik som utfört massakern. Internationell terrorism med muslimska förtecken var det enda som både experter som Magnus Ranstorp och en lång rad journalister på både SVT, TV4 och ett antal svenska tidningar kunde relatera det hela till.

Om det kan komma något gott ut ur allt detta så kanske det är att det snart tioåriga nästan totala fokuset på att det är muslimer som utför terrorhandlingar äntligen kan nyanseras på allvar.

En annan intressant sak att konstatera är hur oerhört balanserat och informativt det är att i stunder som de igår kväll följa flödet på Twitter och där få en mycket trovärdigare bild av det hela långt tidigare än vad någon av nyhetskanalerna hade möjligheten till. 

SVT var verkligen helt under isen i sin bevakning igår. Aktuellts sändning 21.00 var fullkomligt hårresande dålig. TV4 var inte mycket bättre.

Till sist så visar Jens Stoltenberg prov på enormt stort ledar- och statsmannaskap i vad som är hans och Norges svåraste stund sedan andra världskriget.