Återvinningskaoset kan minskas med bättre kontroll

Det är snarare regel än undantag att ett besök på den lokala återvinningsstationen i Bollebygd, dä man kan slänga pappersförpackningar, plastförpackningar, glas och tidningar, innebär att i princip alla containrar är mer eller mindre överfulla.

Följden av detta blir flera olika saker. Dels blir man irriterad över att komma dit för att bli av med sin sopsortering och i bästa fall tvingas ställa sig och pressa ner soporna och i värsta fall inte kunna bli av med dom alls utan istället åka hem med dom. Om man sköter sig vill säga.

För resultatet blir nästan alltid att det börjar fyllas på med påsar utanför cointainrarna som både ser extremt tråkigt ut och dessutom innebär en massa merarbete för den som sedan kommer och tömmer skiten.

Det jag inte förstår är hur svårt det kan vara som expert på denna hantering att läsa ut ett mönster och lägga upp en vettig plan över när det krävs en tömning för att undvika detta totala kaos. 

Vill samhället att vi ska sortera sopor, vilket de flesta kommuner anser, så måste det också finnas en plan och resurser för att tillgodose befolkningens behov av att bli av med sina sopor. Det handlar om att sätta upp en "beställningspunkt" för tömningen precis som i vilken annan verksamhet som helst.

Att låta människor, som vill följa regler, åka fram och tillbaka med sina sopor i bilen är definitivt inte något som är en miljömässig vinst.

De riktiga avarterna där andra sopor än de som ska hamna på dessa stationer är en annan sak. Där handlar det om rent okynne och lathet från människor som bara vill bli av med vad man nu har över. Men någonstans bjuder överfulla återvinningsstationer in till detta.