Är EU:s mål en gemensam Europeisk “idrottsnation”?

Man kan tänka sig att EU-kommissionen på sikt har för avsikt att skapa en europeisk "nation" i internationella idrottssammanhang. Nu är det inte just detta som frågan just nu handlar om, men riktningen känns utpekad.

Det saken gäller, och som Karl Sigfrid skriver om, är EU-kommissionens förslag som innebär att EU-flaggan ska finnas på medlemsländernas landslagströjor. Där ingår även förslag om att EU-flaggan ska hissas vid alla större idrottsevenemang och om att EU ska inrätta en Europeisk idrottsdag.

Det är förstås en lång väg innan det dyker upp skarpa förslag exempelvis om en gemensam europeisk trupp till olympiska spelen och innan dess hoppas jag att idrotten själva med kraft sätter stopp för den smygpolitisering som EU håller på med.

Det finns självfallet något positivt att symbolisera gemenskap och förbrödning, men det behöver inte EU vara med och styra upp i idrottens värld.

Där är det snarare så att man skulle behöva ta några steg tillbaka i vissa sammanhang, exempelvis olympiska spel, och låta det få fortsätta vara en brokig samling av alla olika nationer och nivåer på en och samma arena.

Det om något visar upp en gemenskap och väcker känslor till liv på ett helt annat sätt än vad gemensamma EU-färger och symboler för detsamma någonsin kommer att göra.

Mer långtgående förslag än det vi nu ser kommer snarare att ta död på en stor del av det vi de senaste 100 åren har sett som idrott mellan atleter från olika nationer.