SVT dåliga förlorare när MTG får OS-rättigheterna

Det är ett tecken i tiden och egentligen egendomligt att det inte skett tidigare när SVT inte har kunnat köpa sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016.

När man själva uttalar att man förlorade sändningsrättigheterna till OS så säger det allt. SVT har kännt sig så säkra att man anser sig förlora något man aldrig vunnit. Visst, det handlar om en förlust i själva budgivningen, men det är knappast det man avser med uttalandet som andas dålig förlorare lång väg.

Jag säger inte att MTG, vilken av deras kanaler OS nu än må sändas, kommer att göra det bättre än vad SVT har lyckats göra det. Rutinen av att ha ägt rättigheterna till alla OS sedan 1960 är inte att förakta. Samtidigt så är inte Sverige det första landet där det inte längre är public service som äger rättigheterna att sända OS. Detsamma sker i Norge där TV2 köpt samma rättigheter som MTG och utger löften om att utveckla sändningarna.

Eva Hamilton säger att det, även om de mest populära delarna sänds fritt, är en risk att OS blir en betal-TV-produkt. Ja, vad jag vet är inte heller SVT gratis att se och där finns inte ens ett val att göra.

Många vill se OS i TV och de som vill detta kommer att göra det även när MTG sänder. Dessutom är jag övertygad om att MTG, om man vill undvika en total folkstorm, måste tänka sig för extremt noga hur man kommer att hantera frågan om reklam i sändningarna. Om man vill etablera sig som en seriös förvaltare av den här typen av globala arrangemang så gäller det att tänka till ett varv extra.

Champions League i fotboll har inte blivit sämre av att sändas i reklamfinansierade kanaler. Inte heller andra fotbollssändningar från de stora ligorna. Detsamma gäller en rad andra liknande arrangemang.

Riskerna ligger i att de sporter som har haft sin enda stund av uppmärksamhet just under OS med sändningar i betalkanaler inte heller då kommer att få någon större uppmärksamhet.

Även om jag tycker mycket bra om hur SVT hanterar sportsändningar så är det inte heller rimligt att public service ska lägga hur stora summor som helst av sin budget på enorma idrottsarrangemang.

Då finns det i ärlighetens namn ett betydligt viktigare uppdrag att utföra för de licenspengar som vi fortfarande bidrar med.

Underhållning är inte gratis och OS är en av de största händelserna i den globala underhållningsbranchen.