Per Crona och ÖIS hade visst en aning om Nousiainens övergrepp

Uppenbarligen var det inte alls så oväntat för alla att Viljo Nousiainen hade förgripit sig på pojkar i Örgryte Friidrott. 

Deras starke man Per Crona var "förvirrad, förbannad och oerhört ledsen" när allt avslöjades i slutet av april månad. Han uttalade då också att "det viktiga är att de ska kunna komma till sin klubb och möta en professionell hantering och vara trygga i förvissningen att de inte hamnar i press och media".

Att slippa hamna i press och media är en bra sak att tänka, men att uttala sitt totala ovetande om de rykten och vad Patrik Sjöberg avslöjar i sin bok kräver också att det faktiskt är så om man vill behålla sin trovärdighet i behåll.

Nu var det inte så. Per Crona har, i minst 4 år sedan 2007, vetat om i alla fall ett konkret fall där Viljo Nousiainen ska har förgripit sig på en pojke under träning hos honom. Detta fall överlämnades till Yannick Tregaro att hantera och han ska ha avrapporterat att allt var löst.

Att just Tregaro i det läget inte var mogen att dra detta vidare, med allt vad detta skulle innebära för honom personligen, är betydligt mer okej än att Per Crona 4 år senare efter Sjöbergs stora avslöjande står som en fågelholk i TV och påstår sig inte ha en aning om någonting trots att han kännt och verkat vid Nousiainens sida under så många år i Örgryte.

Han och Örgryte har inte agerat och tagit detta på allvar. Kanske för att man inte visste bättre, men det blir inte ett dugg bättre av att fortsätta upprätthålla fasaden när den redan har rämnat.

Det hela handlade inte om att Nousiainen var död utan om att hjälpa en kille som tränats av honom och många år efter detta kommer och vill prata om vad som verkligen har hänt.