Den tragikomiska farsen “Saab, Muller och Collin” fortsätter

Nu sitter han där som ensam kvar i styrelsen. Alla andra har lämnat skeppet, av "personliga skäl" eller någon annan förnuftig anledning.

Victor Muller har nu kanske, eventuellt, lyckats lösa lönerna till personalen genom att sälja 582 bilar till ett kinesiskt företag som man inte ens vill tala om vem det är.

Den första frågan man måste ställa sig är vem det är som köper 582 bilar från ett företag som inte ens kan komma överens med, och betala, sina underleverantörer så att fabriken kan börja tillverka bilar igen?

Den andra frågan som också måste få ett nyktert svar är vem som köper Saab fastigheter för att sedan hyra ut desamma till ett företag som inte ens kan betala personalens löner?

Samtidigt fortsätter hans främste vapendragare i svenska media, Robert Collin i Aftonbladet, att göra allt vad han kan för att vara så enögd en journalist kan vara. På midsommarafton gav han statsminister Reinfeldt ytterligare en skopa:

Med något enstaka undantag har statsminister Fredrik Reinfeldt hållit sig borta från debatten om Saab. Men i går kommenterade han den senaste krisen i Dagens Eko. Han sa: ”Jag tycker synd om dem som arbetar på ett företag som dagen före midsommarafton upptäcker att det inte har pengar till löner”.

Han sa också: ”Saab är ett företag som bygger bilar som man inte tjänar pengar på”. Fortfarande inte ett ord från regeringen om att Saab är ett företag att vara stolt över. Som i många år har byggt världens allra säkraste bilar, med fina köregenskaper. […] Inte ett ord om det. Bara en spark rätt in i veka livet på Saab-ledningen och de Saab-anställda. Med tvärsäkra uttalanden trots att han aldrig varit på fabriken och inte har en aning om vad Saab kan tänkas tjäna på varje såld bil.

Det är svårt att förstå vad det är Collin, som motorjournalist, inte har förstått. Saab Automobile har med något enda år som undantag inte tjänat pengar på sitt bilbyggande de senaste 25 åren.

Det spelar ingen roll hur duktiga Saab är och hur säkra deras bilar än må vara. Det är för få som vill ha deras produkter nu och tidigare och just därför står deras tillverkning sedan lång tid tillbaka stilla, deras underleverantörer får inte betalt för sina leveranser och deras personal får sedan i förra veckan inte längre sin lön utbetald.

För alla andra företag i Sverige skulle domen i ett liknande läge vara att de är konkursmässiga.

För Robert Collin handlar det om att svenska politiker och Europeiska Investeringsbanken är i maskopi och överens om att inte ge Saab en chans att visa sin förträfflighet, den som Victor Muller nu sitter ensam kvar i styrelsen att bevisa.

Det är dags att sluta blunda och se till att få ett slut på denna tragikomiska fars med Victor Muller som självutnämnd kung och med Robert Collin som en narr förklädd till journalist på Aftonbladet.