För Robert Collin är ett barn detsamma som en skatunge i trafiken

När jag var liten cyklade vi överallt och ingen hade cykelhjälm.

Det var säkert livsfarligt ibland och visst är hjälm en bra sak som inte mina barn får cykla utan.

Det finns risker i mycket och att cykla är mer riskfyllt än att sitta hemma. Men att gå så långt som att påstå att ett barn under 12 år inte ska cykla i trafiken för att de inte är mogna för detta är inte att minimera risker. Det är att skydda och curla sina barn så till den milda grad att dom med samma inställning till allt skulle bli oförmögna att hantera något utanför boxen på egen hand.

Det handlar inte om en specifik ålder när ens barn ska kunna ge sig ut på en cykel själva i trafiken. Det handlar precis som allt annat om att skapa en grund och se när barnet är moget för olika saker. Men att hindra är inte rätt väg.

Man kan också göra som Robert Collin, Aftonbladets egen narr i trafikfrågor, gör som svar på varför barn inte ska cykla själva i trafiken – jämföra dom med skatungar:

Jag dödade en skatunge i dag. Han stod på vägen, på min väghalva när jag kom med bilen. Den var ju inte riktigt vuxen situationen och tänkte inte flytta på sig i första taget. Samtidig kom en bil från andra hållet, så jag kunde inte väja. Men sakta ner gick bra, och det gjorde jag. Min bil stod nästan still när skatan flög i väg. Tyvärr utan att se sig för. Skatan kunde bara analysera en trafiksituation i sänder och flög i väg utan att ens tänka på att det kunde komma en bil från andra hållet.

Smack. Död.

Det kunde ha varit ett människobarn. Barn klarar inte heller den komplexa miljön i trafiken.

Barn behöver vägledning och stöd, men dom är knappast några skatungar som ska kuvas och inte kunna cykla i den miljö som dom sedan måste kunna hantera på samma vis som en lång rad andra saker i livet.

Dom behöver ju inte kickas ut i värsta trafiken utan koll, men det gör förhoppningsvis inte någon vettig föräldern med sina barn.

Ett barn som beger sig ut i trafiken osäker och rädd är enormt mycket farligare än ett barn som fått prova på, lära sig och sedan cykla själv.Eller menar Collin kanske att vi ska cykla omkring med våra barn fram tills dom blir 15 år?